Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Personer i rad

Utbildare, arbetsgivareföreträdare och personer som fått nytt jobb träffades vid lasarettet på torsdagen.

Jobbspår ger ett bra resultat

Falu kommun har i samarbete med Arbetsförmedlingen och tillsammans med utbildningsföretaget Yrkesakademin arrangerat tre så kallade jobbspår för totalt 28 personer. Av dessa har nu 13 personer kommit i arbete.

– Några av deltagarna har stått utan arbete ett tag, för andra blir det första gången de kliver in på en svensk arbetsplats och börjar jobba. Arbetsplatser som stått utan personal har nu tack vare jobbspåren fått arbetskraft, säger Ylva Ljungqvist, utbildningsmäklare på arbetslivs- och socialförvaltningen.

Ett jobbspår kan ses som en kedja av insatser, där nästa steg kan vara mer utbildning, annan utbildning, mer praktik eller annat arbete. Utbildningen består av aktuella yrkesorienterade kurser, språkbad i svenska, arbetsmarknadskunskap och både praktiska moment och praktik.

–Ett av våra jobbspår har varit riktat mot regionen, som verkligen har ställt upp på ett bra sätt. Det har resulterat i ett antal anställningar för vår arbetskraftsresurs inom lokalvård. Fem av våra deltagare har fått arbete på regionen och går sin introduktionskurs den här veckan, säger Ylva Ljungqvist.

Flera får jobb inom Falu kommun

Tre av deltagarna har fått arbete inom vården genom Falu kommuns försorg.

Dessutom fem personer fått arbete som IT-värdar på kultur- och fritidsförvaltningen och hjälper falubor med enklare IT-lösningar och jobbar med Fritid för unga.

En av dem som fått arbete via kommunens jobbspår är 23-årige Ismail Yusef, som sex månader framåt kommer att jobba med unga inom ramen för Fritid för unga.

– Det här är mitt första arbete jag har sedan jag kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan och det betyder mycket för mig. Jag har jobbat ett tag och trivs att arbeta med ungdomar, säger Ismail som funderar på att studera vidare när de sex månaderna har gått.

– Jag funderar nämligen på att utbilda mig till undersköterska.

Sidan uppdaterad 2023-06-15