Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

collage med porträtt på nominerade personer

Nu har finalisterna till Årets Landsbyggare 2023 utsetts

Nu är finalisterna till priset Årets Landsbyggare 2023 i utsedda. Hela 45 nomineringar har kommit in och vinnarna tillkännages på tisdag nästa vecka, den 21 november, på Landsbyggaredagen under Faluns Företagarvecka.

Det är första gången som Falu Kommun uppmärksammar landsbygdens hjältar genom utmärkelsen Årets Landsbyggare. Det är de drivna företagarna och människorna som sätter området på kartan och som driver utvecklingen framåt - Landsbyggarna – de som bygger landet.

– Vi har fått in många nomineringar – närmare 45 stycken! Eftersom det är första gången vi gör det här visste vi inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, men vi är väldigt nöjda med engagemanget kring det här, säger Kia Björk, projektledare för Landsbyggare Falu kommun.

Allmänheten nominerar och en jury utser

Årets Landsbyggare är ett pris för någon som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Falu kommun och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis.

– Allmänheten kunde vara med och nominera och det märks att det finns en oerhörd stolthet över det arbete som företagare, föreningar och andra eldsjälar lägger ner för att utveckla sin bygd, säger Kia Björk.

Kategorier

Priset utses i fyra olika kategorier: Årets Entreprenör, Årets Förening, Årets Attityd och Årets Unga Landsbyggare.

I år har nomineringsprocessen varit öppen för alla och det är en jury som röstar fram finalister och vinnarna i respektive kategori. Juryn består av kommunens Näringslivschef och Landsbygdsutvecklare samt av representanter från Kommunbygderådet, Hela Sverige ska leva, LRF och Coompanion.

Nominerade:

Årets Landsbyggare utses inom fyra kategorier och följande är finalister:

1. Årets Landsbyggare – Entreprenör
Finalister: Helena Öman – Cantina del Re (Svärdsjö), Markus Rosendal och Carolina Redman - Rotens Trädgård (Bjursås), Elin Hietanen - Sauna by Elin/Proselinsgården (Bjursås)

2. Årets Landsbyggare – Förening
Finalister: Bjursås Hembygdsförening, Svärdjö Intresseförening, Frida Sandgren & Lingheds Livs Ekonomiska Förening

3. Årets Landsbyggare- Attityd
Finalister: Jessica Johansen (Framtid i Linghed), Mina Grubb (Smedsboden), John Wiklund (Linghed)

4. Årets Landsbyggare- Unga Landsbyggare
Finalister: Science Club (Aspeboda Bygdegårdsförening), Linnea och Erik Berg (Vassbo Logi & Event), Anton Mill (Linghed)

Finalisternas motiveringar hittar ni här! Länk till annan webbplats.

På tisdag, den 21 november, sker utnämningen av Årets Landsbyggare vid Pers Loge i Enviken. Under kvällen möts entreprenörer, föreningar och andra med intresse för Falu kommuns landsbygd för att umgås, mingla och utvecklas tillsammans.

Mer om årets landsbyggare:

Utmärkelsen Årets Landsbyggare drivs genom Näringslivskontoret inom ramen för projektet Landsbyggare Falu kommun som finansieras av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom prioritering av Leaderområdet Dalälvarnas utvecklingsområde.

Information om kriterier, motiveringar, program och nominerade till Årets Landsbyggare 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Sidan uppdaterad 2024-05-15