Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Grattis alla vinnare av Årets Landsbyggare 2023

Det blev Italienska delikatesser, en nytänkande hembygdsförening, unga robotbyggare och en riktig eldsjäl som fick ta emot priser som Årets Landsbyggare i Falun på Pers Loge i Enviken på tisdagskvällen.

Nu har årets landsbygdshjältar i Falun korats. Det ärofyllda priset delades ut under festliga former på Landsbyggaredagen på Pers Loge i Enviken under Faluns Företagarvecka.

– Årets vinnare visar på bredden av möjligheter som finns på landsbygden och på prispallen står allt från en fantastisk företagare med italienska delikatesser i fokus, en positiv, kunnig och driven eldsjäl, en nytänkande hembygdsförening, och unga robotbyggare, säger Kia Björk, projektledare för Landsbyggare Falu kommun.

Lyfter en levande landsbygd

Det är första gången Årets Landsbyggare delas ut av Falu kommun och utmärkelsen tilldelas de som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis.

– Det märks att Årets Landsbyggare är ett pris som engagerar och skapar stolthet. Med priset vill vi lyfta fram den drivkraft som blomstrar på landsbygden så att fler får upp ögonen för de möjligheter om finns, och kan ta del av den gemenskap och entreprenörsanda som präglar Faluns landsbygd, säger Kia Björk.

Fyra kategorier

Under festliga former samlades entreprenörer, föreningar och andra med intresse för Falu kommuns landsbygd för att umgås, mingla och utvecklas tillsammans.

Juryn består av kommunens Näringslivschef och Landsbygdsutvecklare samt av representanter från Kommunbygderådet, Hela Sverige ska leva, LRF och Coompanion.

Helena Öman

Årets Landsbyggare Entreprenör - Helena Öman, Cantina Del Re.

Årets Landsbyggare Entreprenör:

Helena Öman, Cantina Del Re. Hon har satt sin bygd på kartan långt utanför Faluns gränser och när öppet-skylten är uppe dras fulla hus! Verksamheten, som startade mitt under pandemin, har på kort tid blivit något som alla pratar om och som bara måste besökas! Drivet för denna fantastiska företagare är friheten att själv få bestämma, verksamheten utvecklas med hjärtat, nya arbetstillfällen skapas och allt som säljs i butiken har noga valts ut och handplockats direkt från producent.

Lars-Åke Björklund

Årets Landsbyggare Förening är Bjursås Hembygdsförening, Lars-Åke Björklund.

Årets Landsbyggare Förening:

Bjursås Hembygdsförening har under många år drivit på utvecklingen i bygden. Föreningen är en sann förebild med många medlemmar, som ständigt inspirerar med sitt nytänkande och sinne för utveckling. Med sin nyöppnade Handelsbod lockar de både bybor och besökare och bidrar starkt till den attraktiva bilden av Bjursås och Falu kommun.

Jessica Johansen.

Årets Landsbyggare Attityd, Jessica Johansen.

Årets Landsbyggare Attityd:

Jessica Johansen, en hemvändare som sedan barnsben fått en positiv injektion via sin familj att engagera sig kring den bygd hon lever i. Det ligger naturligt i hennes DNA och idag förvaltar hon det så pass bra att hon med sin positiva inställning och kunskap fått en hel bygd att engagera sig i en ny arena. Andras energi ger den här personen ny energi och att göra saker tillsammans är en stark drivkraft. Stolthet för bygden personifierar henne.

Leonard Timeus och Mommo Deeq.

Årets Unga Landsbyggare - Aspeboda Science Club, Mommo Deeq och Leonard Timeus.

Årets Unga Landsbyggare:

Aspeboda Science Club. Det här är unga människor som på eget initiativ har skapat en mötesplats för byns unga med plats för kreativitet och gemenskap. Här fostras barn och ungdomar till framtidens innovatörer. Med sitt nyskapande och unika teknikintresse har de satt Aspeboda och Falun på kartan. Och med sina smarta robotar tar de sig an inte bara Sverige och utan potentiellt även Skandinavien och hela världen!

Mer om årets Landsbyggare:

Utmärkelsen Årets Landsbyggare drivs genom Näringslivskontoret inom ramen för projektet Landsbyggare Falu kommun som finansieras av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom prioritering av Leaderområdet Dalälvarnas utvecklingsområde.

All information om kriterier, motiveringar och nominerade till Årets Landsbyggare 2023 hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2023-11-22