Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Trafikövningsplatsen på Ingarvet i Falun. Asfaltoval ett rött hus och skog runtomkring.

Halkbanan får bättre läge och datacenter kan växa på Ingarvet

Kommunen har gjort en överenskommelse med EcoDataCenter och NTF, Säker trafik AB som driver den så kallade halkbanan, trafikövningsplatsen i Falun. EcoDataCenter kan nu fortsätta sin expansion på Ingarvet och en ny trafikövningsplats etableras vid Karlsviksberget.

Efter en tids förhandlingar har de tre parterna kommit överens. NTF, Säker trafik AB köper marken vid Karlsviksberget som kommunen föreslagit och kan här bygga upp en mer anpassad trafikövningsplats. EcoDataCenter köper kommunens mark på Ingarvet där halkbanan ligger idag och kan fortsätta sin expansion.

– Vi är ett bolag i kraftig tillväxt drivet av att samhällets digitalisering, som måste göras hållbar. Den här överenskommelsen möjliggör för oss att fortsätta växa i Falun, säger Johan Appelberg, operativ chef, EcoDataCenter.

Arbetstillfällen och utveckling

Överenskommelsen är viktig för Falun, att det blir fler arbetstillfällen, att bägge företagen blir kvar i kommunen och får möjlighet att växa på bästa sätt.

– I och med detta är EcoDataCenters expansion på Ingarvet är möjliggjord och Säker trafik kan inte bara fortsätta sin verksamhet utan göra det på en ny plats med långt bättre utvecklingsmöjligheter än tidigare. Det här är positiva nyheter för alla inblandade och innebär fler arbetstillfällen till kommunen, säger Liza Lundberg, kommunstyrelsens ordförande.

Bättre läge för trafikövningsplats

Den nya trafikövningsplatsen kommer byggas på folkracebanan vid Karlsviksberget mellan Falun och Borlänge. Folkracebanan drivs idag av motorklubben SMK Dala Falun, som kommer att få en ny plats några hundra meter närmare Falun inom samma fastighet.

Kommunen ska enligt överenskommelsen stå för infrastrukturen till trafikövningsplatsen, som vägen från Tallenområdet och möjlighet till kollektivtrafikförbindelse.

– Vi har arbetat hårt för att finna en långsiktig lösning på vårt behov av en ny trafikövningsplats. Tillsammans med Falu kommun och EcoDataCenter har vi nu hittat en lösning som på ett ypperligt sätt, med ett strategiskt läge, tillgodoser vårt behov, säger Bengt Benjaminsson, vice ordförande, Säker trafik AB.

Sidan uppdaterad 2024-01-29