Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Ett rum fyllt med leksaker

Ta Till vara-butiken har fått ny inredning. På bilden syns det blåa rummet fyllt med massor av leksaker.

Ta till vara har fått en ny och hållbar butiksinredning

Under hösten har ett projekt pågått med att utveckla butiken Ta till vara i Falun. Detta för att skapa en hållbar och intressant inredning av butiken, öka varuexponering och försäljningen, och ge personalen en mer hållbar arbetsmiljö.

– Nu är vi äntligen klara! En viktig del i projektet har varit ”att leva som vi lär” och skapa butiksinredningen med återbruk. Därför har så få saker som möjligt köpts in via nyproduktion, säger Cajsa Hagberg, utvecklingsledare återbruk på Falu Energi & Vatten.

Ta till vara är en secondhandbutik som ligger på Ingarvet och tillhör arbetslivs- och socialförvaltningen i Falu kommun. Arbetsplatsen är främst en praktikplats.

– Med stöd av personalen ska personerna som praktiserar hos oss så småningom ta sig ut på den öppna arbetsmarknaden. Det får bland annat hjälp med att skriva sitt CV, språkpraktik, få rutiner i vardagen och våga vara i ett sammanhang. Det här sker i samarbete med kriminalvården, arbetsförmedlingen, övriga enheter inom förvaltningen och i kommunens olika delar, säger Christina Ljung, enhetschef.

Butiken säljer saker som lämnats in till Återbruket på Falu återvinning samt det som hämtas hemma hos privatpersoner eller skänkts direkt till butiken.

Då Möbelpoolen, som ligger i angränsande lokal till Ta till vara, behövde större utrymme inomhus, så fick Ta till vara en mindre butiksyta att husera på.

Översyn har gjorts av lokalen

I samband med att en översyn av lokalerna behövde göras, så skapades ett projekt för att utveckla den fysiska butiken så att fler Falubor köper secondhand och bidrar till en mer hållbar konsumtion i Falun.

– Syftet har varit att utveckla butiken för att nå fler kunder, hitta rätt prissättning, öka omsättningen och öka antalet nya kunder, säger Cajsa Hagberg.

Under hösten har ett stort arbete pågått med att utveckla butiken. Nu är allting klart och på torsdagen kunde lokalerna invigas.

Bland annat har butiken fått ett större hyllsystem, hyllor som fanns på secondhandmarknaden. Kabeltrummor och lastpallar har hämtats på Falu återvinning och målats om och blivit inredning i butiken.

– Ett sätt att använda det som finns och visa på goda exempel på vad man kan göra. Faluborna är givmilda med att lämna sina saker till återbruk, däremot behövs insatser så att de som konsumenter köper sådant som inte är nyproducerat. Att köpa begagnat bidrar till en mer hållbar konsumtion och att våra resurser används då mer cirkulärt, säger Cajsa Hagberg.

Här finns mer information om Ta till vara-butiken Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-02-22