Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tjej med blått munskydd på

Munskydd i Falu kommuns verksamhet

Smittskydd på Region Dalarna föreslår att alla vuxna använder munskydd inomhus där trängsel inte kan undvikas. Även elever och personal i gymnasiet kan använda munskydd om avstånd inte kan hållas.

– Munskydd ersätter inte befintliga råd, rekommendationer och föreskrifter utan är ett tillägg till dessa, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Ökad smittspridning

Anledningen till att Region Dalarna nu föreslår munskydd inomhus där avstånd inte kan hållas till andra personer är den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 och varianten omikron.

– Varianten omikron har visat sig vara klart mer smittsam än tidigare varianter. Vi vet att två doser vaccin ger bra skydd mot allvarlig sjukdom. I takt med att smittspridningen ökar ser vi ett behov av att införa kompletterande åtgärder, säger Helena Ernlund.

Alla platser inomhus

Förslaget innebär att vuxna som bor och vistas i Dalarna använder munskydd på platser inomhus om avstånd till andra inte kan hållas och trängsel inte kan undvikas. Även elever och personal i gymnasiet föreslås använda munskydd om avstånd inte kan hållas.

Munskydd kommer nu att erbjudas personal och besökare i Falu kommuns verksamheter där trängsel inte kan undvikas.

Att använda munskydd är ett förslag och därmed frivilligt.

Fakta:

Sedan tidigare finns rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om användning av munskydd i Sverige i ett flertal sammanhang, bland annat inom kollektivtrafiken under rusningstid. I Region Dalarna används munskydd sedan tidigare av personal och besökare inom vård och omsorg.

I Falu kommun har vård- och omsorgspersonal särskilda riktlinjer gällande skyddsutrustning där munskydd ingår sedan en lång tid tillbaka.

Så använder du munskydd, instruktion Folkhälsomyndigheten Pdf, 2.1 MB.

Instruktion Folkhälsomyndigheten - olika språk - different languages Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-01-19