Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba ligger på bord

Beslutat av kommunfullmäktige 8 september

Kommunfullmäktige har haft höstens första sammanträde och det sista inför valet. Flera ärenden hanterades under mötet som klarades av på en eftermiddag.

Kommunfullmäktige hade bland annat att ta ställning till ett Faluförslag, där förslagsställaren ville se en sänkning av inträdet för vuxna till det nya badet på Lugnet som öppnar i december.

Beslutet som ligger är att det ska kosta 140 kronor för en vuxen att gå in, förslagsställaren ville att priset skulle ligga kvar på den nivå som gäller för gamla simhallen i dag, 70 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden har valt en prismodell som är utformat för att gynna familjer med barn, då barn under 12 år kommer att bada helt gratis i det nya badhuset. Det kommer också att finnas en möjlighet att köpa olika typer av periodkort, som gör att priset per tillfälle bli lägre.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde var det bara Vänsterpartiet som stred för att Faluförslaget skulle gå igenom och att biljettpriset för vuxen skulle sänkas.

– Vi kan inte ha ett prisläge där människor riskeras att ställas utanför, i ett badhus som ska vara till för alla, säger Patrik Liljeglöd (V).

Oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S) och Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, pekade båda på den enighet som i övrigt funnits bakom beslutet om priserna i det nya badhuset, men öppnade också för att de ska utvärderas framöver.

Markanvisningsavtal förlängs

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade att förlänga markanvisningstiden för fastigheten (tomten) Vasaparken till och med den 13 mars 2023.

Fram till nu har Masmästaren Fastigheter AB under markanvisningstiden initierat inledande arbeten för projektets genomförande.

Med anledning av det oroliga omvärldsläget och effekterna av pandemin är det generell brist på byggmaterial och därmed långa leveranstider vilket resulterat i att det är svårt att köpa byggmaterial. För att klara byggnationen hade därför Masmästaren kommit in med sin ansökan om att få en förlängning.

Lång debatt kring motion från Vänsterpartiet

En motion från Vänsterpartiet skapade dagens längsta debatt.

I motionen föreslog Vänsterpartiet att i beredningen av kommunala beslut ska utöver de ekonomiska konsekvenserna av besluten, även redovisas konsekvenserna av koldioxidutsläpp och påverkan på den biologiska mångfalden.

Vänsterpartiets fick stöd av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet för sin motion, men Falualliansen och Sverigedemokraterna gick emot och yrkade på avslag.

Så blev det också. Efter votering.

Ärendet om Fotbollsvår ströks

Ett ärende som ströks bort från föredragningslistan i kommunfullmäktige gällde föreningen Fotbollsvårs ansökan om kommunal borgen på 24 miljoner kronor.

Föreningen vill bland annat nyanlägga två konstgräsplaner under 2023.

Anledningen till att ärendet ströks, var att ärendet var uppe för beslut och diskussion vid ett extrainkallat sammanträde med kommunstyrelsen på torsdagen, och att det där återremitterades för att kompletteras ytterligare med nödvändigt faktaunderlag.

Sidan uppdaterad 2022-09-09