Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Anders Och Liza sitter vi bett bord

Anders Lindh, Moderaterna, och Liza Lundberg, Socialdemokraterna, är Faluns nya kommunalråd. Partierna har enats om att styra Falun de kommande fyra åren.

Socialdemokraterna och Moderaterna styr tillsammans

Det blir Socialdemokraterna och Moderaterna som tillsammans kommer att styra Falun de kommande fyra åren. Partierna har tagit fram en gemensam politisk plattform med 85 punkter som utgår från sju olika politiska områden.

En dryg månad har gått sedan valet och under den tiden har förhandlingar pågått för att få fram ett politiskt styre i Falun.

På fredagen kallade Socialdemokraterna och Moderaterna till en pressträff i Rådhuset, där partierna meddelade att man tillsammans kommer att styra Falun under den kommande mandatperioden.

– I en tuff tid krävs det ett starkt och stabilt styre för att kunna ta de beslut som krävs. Tillsammans ska vi göra det bästa för medborgarna, säger Liza Lundberg (S).

– Vi står inför tuffa utmaningar och har sett till det landat i att gå vidare i detta samarbete, säger Anders Lindh (M).

Båda partiföreträdarna medger att det funnits diverse åsikter om samarbetet i de egna partileden, men att man i slutändan fått mandatet att jobba fram det nya majoritetsstyret.

Tagit fram gemensam plattform

Partierna har tagit fram en politisk plattform med 85 punkter och sju politiska områden som samarbetet kommer att luta emot. Man är också överens om att skattesatsen kommer att ligga oförändrad under mandatperioden.

– Det har varit ett givande och tagande, säger Liza Lundberg.

– Vissa saker får man igenom, andra får man lägga på is, säger Anders Lindh.

Partierna är bland annat överens om att driva på utvecklingen gällande energisparande åtgärder i kommunens egna fastigheter, att kommunikationen mellan företag och kommun ska bli enklare, arbeta för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare, införa arbetskläder i förskolan, utreda fria arbetsskor inom äldreomsorgen, inför en läsa-räkna-skriva-garantin i F-3-skolan, fortsätta med arbetsbelagd utbildning av lärare, öka måluppfyllelsen i skolan, satsa på bostadsbyggande i hela kommunen, satsa på Slättaanläggningen, se över möjligheten till fler trygghetsboenden för de äldre, minska matsvinnet i skolan och förbättra trafikflödet på Korsnäsvägen inne i stan.

– Vi har ett gediget program att genomföra under de här fyra åren. Jag tycker att vi och Moderaterna haft bra och konstruktiva samtal som varit präglade av respekt för att vi är två olika partier med lite olika synsätt. I vissa bitar har vi därför fått gnugga lite extra, säger Liza Lundberg.

Eniga om ansvarsfördelningen i nämnder och styrelser

Partierna har också enats om hur ansvarsfördelningen kommer att se ut när det gäller nämnder och styrelser och bolag.

Liza Lundberg (S) blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, Anders Lind (M) blir kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna tar hand om ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, omvårdnadsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, myndighetsnämnden, servicenämnden, valnämnden, Falu Energi & Vatten samt Lugnet i Falun AB (Lufab).

Moderaterna tar hand om ordförandeskapet i arbetslivs- och socialförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, kommunfullmäktige samt i Kopparstaden.

Partierna är också överens om att en förstärkning ska göras i barn- och utbildningsnämnden, där vice ordförande kommer att få mer utövningstid.

Sidan uppdaterad 2022-10-12