Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord av marmor

Beslutat av kommunfullmäktige 13 oktober

Kommunens resultat för perioden januari-augusti 2022 uppgår till 190 miljoner kronor. Prognosen för helår 2022 visar på ett positivt resultat om 106 miljoner kronor, vilket är 41 miljoner kronor högre än budgeterat resultat.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde, hade ledamöterna att godkänna delårsrapporten per 2022-08-31.

Den positiva avvikelsen beror till största delen på högre skatteintäkter.

Flera nämnder visar på negativa avvikelser, både för delårsutfall samt prognos för helår. Detta förklaras delvis av kraftigt ökade kostnader till följd av inflationen.

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna delårsrapporten, men beslutade också om att de nämnder som i sin prognos aviserat negativt resultat uppmanas att vidta åtgärder för att så långt som möjligt reducera överskridandena.

Kommunen ska energieffektivisera

Falu kommun ska energieffektivisera för att bidra solidariskt till de europeiska och nationella målen om att minska elförbrukningen och samtidigt sänka kostnaderna i den egna verksamheten.

Kommunfullmäktige beslutade därför att kommunstyrelsen och samtliga nämnder snarast ska vidta åtgärder för att minska energiförbrukningen på helår med minst 10 procent. Även kommunens bolag uppmanas att vidta åtgärder snarast för att minska energiförbrukningen på helår med 10 procent.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i december 2022 ska en redovisning ske av genomförda åtgärder.

Nu ska gamla träd inventeras

Nu ska alla gatu- och parkträd i Falun inventeras. Dessutom ska en trädstrategi för bevarande av gamla träd och utvecklande av framtida gatu- och parkträd tas fram.

Detta efter att kommunfullmäktige beslutat att bifalla en motion från Miljöpartiet.

I motionen föreslås åtgärder för att bevara och utveckla förekomsten av gamla träd i kommunens tätorter.

I motionen finns två yrkanden, att alla gamla träd i Falu kommuns tätorter inventeras samt att det görs en policy för bevarande av gamla träd och utvecklande av flera framtida vuxna träd. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har utrett förslaget och ställt sig bakom att motionens båda yrkanden bifalls, och det blev också fullmäktiges beslut.

Återvinning av virke och byggmaterial

I en motion från Vänsterpartiet föreslås att utreda möjligheten till återvinning av virke och annat byggmaterial i kommunal regi samt att underlätta återvinning av virke och byggmaterial för boende utanför Falu tätort.

Kommunfullmäktige valde att bifallen motionen genom att återbruk av virke och byggmaterial för kommunkoncernen utreds inom ramen för framtagandet av den nya avfallsplanen.

Utredningen ska även innefatta hur återbruk kan underlättas utanför Falu tätort.

Detaljplaneprogram för småhusområde i Vika antaget

Efter en lång debatt, där åsikterna gick skilda åt, kunde kommunfullmäktige till slut fatta ett beslut om att anta ett detaljplaneprogram för småhusområde vid Näset norr om Vika.

Planprogrammet utgår ifrån den ansökan om planbesked som inkommit där önskan är att kunna möjliggöra för 10 till 15 småhusfastigheter. Planprogrammet hanterar frågor om bebyggelsegruppens storlek, möjligheten att ordna VA, kommunal service samt påverkan på kulturmiljövärden och landskapsvärden.

Planprogrammet var utsänt för samråd under perioden den 23 februari 2022 till den 6 april 2022. Under samrådstiden inkom yttranden som främst handlade om vatten- och avloppsfrågor, vägrättigheter, rättigheter för bad- och båtplats samt om kulturmiljöfrågor.

De yttranden som inkom under samrådstiden har inte gett upphov till ändringar i planprogrammet.

Sidan uppdaterad 2022-10-18