Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bilkö med mycket avgaser

Så ser Faluns nya koldioxidbudget ut

För att vi som kommun ska bidra rättvist till Parisavtalet bör vi redan i år minska utsläppen av koldioxid med mer än 11 procent. Fortsätter vi som i dag kommer hela Faluns utsläppsbudget vara slut redan år 2030. Det visar en ny lokal koldioxidbudget för Falu kommun, framtagen av forskare vid Uppsala universitet.

Falu kommun tog fram sin första koldioxidbudget år 2021. Den är senast uppdaterad i oktober 2022. Budgeten har räknats ut av forskare utifrån en global koldioxidbudget.

Den globala budgeten som tas fram av FN:s klimatpanel, IPCC, visar mängden koldioxid som återstår för hela världen att släppa ut om vi ska sträva efter att hålla den globala temperaturhöjningen till 1.5°C och väl under 2°C, vilket är klimatmålet som ingår i det så kallade Parisavtalet.

Hjälper oss hålla koll på vår del av utsläppen

Med en lokal koldioxidbudget för Falun kan vi hålla koll på att vi uppfyller vår del av Parisavtalet. Den talar om hur mycket koldioxid som företag och vi som bor i kommunen totalt kan släppa ut från och med nu, för att klara klimatmålet.

- En koldioxidbudget åskådliggör att vi delar utsläppsutrymmet tillsammans och att vi alla har ett gemensamt ansvar för att minska vår klimatpåverkan, säger hållbarhetsstrateg Cecilia Berg.

Vår budget är förbrukad inom åtta år

I Faluns budget återstår 1133 tusen ton för 2022 och framåt. Så mycket kan vi alltså maximalt släppa ut om vi ska hålla oss väl under 2 graders uppvärmning av planeten. Enligt senaste data släppte vi ut 146 tusen ton koldioxid under ett år. Det här innebär att med nuvarande nivå på våra utsläpp har vi förbrukat vår budget redan inom åtta år!

Krävs minskning med 11 procent varje år

Koldioxidbudgeten beskriver även hur snabba utsläppsminskningar vi behöver göra om vi börjar följa budgeten nu. Den senaste budgeten visar att vi behöver minska våra utsläpp med 11 procent varje år för att vi ska ta vår del av ansvaret för minskade utsläpp. Och i rapporten betonas att för varje år vi väntar kommer de förändringar vi måste göra att bli allt mer drastiska.

Trafiken står för nära hälften

Budgeten för Falu kommun visar att nära hälften av våra utsläpp av koldioxid kommer från trafiken.

Du kan följa Faluns koldioxidbudget direkt på internet – alltid med uppdaterade data och den senaste statistiken över Falu kommuns utsläpp.

Faluns digitala koldioxidbudget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falu kommuns koldioxidbudget som pdf Pdf, 2.3 MB.

Sidan uppdaterad 2022-11-16