Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Backhoppare som flyger högt

Falu kommun bildar ett VM-bolag tillsammans med Svenska skidförbundet och Svenska skidspelen.

Bildandet av VM-bolag går upp till beslut

Falu kommun ska tillsammans med Svenska skidförbundet och Föreningen Svenska skidspelen äga ett VM-bolag som ska planera, förbereda och genomföra skid-VM 2027. Förslaget går upp till kommunstyrelsen den 1 december för beslut och sedan vidare till kommunfullmäktige den 13 december.

I slutet av maj i år tilldelades Svenska skidförbundet och Falu kommun skid-VM i de nordiska grenarna 2027 av det internationella skidförbundet (FIS).

I de efterföljande diskussionerna har kommunen och skidförbundet kommit fram till att det bästa sättet att arrangera skid-VM 2027 på är att bilda ett VM-bolag, som ska ägas och drivas av Falu kommun, Svenska skidförbundet och Föreningen Svenska skidspelen tillsammans.

– Det påminner om det upplägg som vi hade under skid-VM 2015, säger Pernilla Wigren, kommundirektör.

Skid-VM i Falun 2027 AB blir bolagsnamnet

Tanken är att bolagets namn ska vara Skid-VM i Falun 2027 AB. Falu kommun och Svenska skidförbundet kommer, enligt förslaget till kommunstyrelsen, att äga 45 procent vardera av bolaget, och Föreningen Svenska skidspelen tar hand om resterande del, 10 procent.

Bolaget kommer att ha ett aktiekapital på 2 000 000 kronor. Aktiekapitalet fördelas genom Falu kommun 900 000 kronor, Svenska skidförbundet 900 000 kronor och Föreningen Svenska skidspelen 200 000 kronor.

I förslaget till resultatfördelning vid en eventuell vinst för VM-bolaget, har parterna kommit överens om att Falu kommun ska erhålla 60 procent av eventuell vinst, Svenska skidförbundet 35 procent och Föreningen Svenska skidspelen 5 procent. Skidspelens del ska i så fall gå till medlemsföreningarnas barn- och ungdomsverksamheter.

Vid en eventuell förlust står Svenska skidförbundet för 35 procent, Föreningen Svenska skidspelen för max 200 000 kronor och Falu kommun för resterande procentdel.

VD för bolaget rekryteras under hösten

Under senare delen av 2023 kommer rekryteringsprocessen av vd för bolaget att påbörjas. Fram till dess att en vd kommer att finnas på plats, kommer två projektledare att driva arbetet. Projektledarna Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back representeras av Falu kommun och Svenska skidförbundet.

Föreningen Svenska skidspelen består av tolv medlemsföreningar: Falu IK, Korsnäs IF, OK Kåre, Sågmyra SK, Envikens IF, Bjursås SK, Sundborns GoiF, Grycksbo IF, Dalregementets IF, Holmens IF, Falun-Borlänge SK och Domnarvets GoIF.

Ärendet rörande VM-bolagets bildande och ägarstruktur kommer upp till kommunstyrelsen för beslut den 1 december. Om kommunstyrelsen antar förslaget är det sedan kommunfullmäktige som fattar beslut om bolaget.

Sidan uppdaterad 2022-11-28