Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hästar som går och betar på sommaren

Svedens gård i sommarskrud. Svedens ponnyklubb är en av fyra föreningar som får ett extra ekonomiskt stöd av Falu kommun.

Ridklubbar i kris får extra stöd

Falu kommun ger fyra ridklubbar – Falu RK, Bjursås RK, Svärdsjö RK och Svedens PK – ett extra ekonomiskt stöd för 2022. Beslutet fattades av kultur- och fritidsnämnden vid sammanträdet i torsdags.

– Totalt handlar det om 675 000 kronor. Ridklubbarna har drabbats av kraftiga prishöjningar på foder och strö som en följd av kriget i Ukraina, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Under 2022 har kommunens ridklubbar drabbats hårt av ökade kostnader för hästhållning.

Fram för allt är det priset på foder och strö som ökat dramatiskt, vilket gjort att det ekonomiska läget i ridklubbarna är dåligt.

Några har pekat på likviditetsbrist i slutet av året. Enligt samstämmiga uppgifter från föreningarna utgör de ökade kostnaderna ungefär 9 000 kronor per häst under 2022.

Kultur- och fritidsförvaltningen bedömer att det är av största vikt att omgående ge ett extra till ridklubbarna. De fyra ridklubbarna har totalt redovisat att man har 75 hästar, vilket medför att kommunens totala bidrag hamnar på 675 000 kronor.

Byggstart av bandyhall i mars 2024

Vid sammanträdet fanns också Maria Andersson, vd på Lugnet i Falun AB, på plats för att informera nämnden om det pågående arbetet för bandyhall och ny ishall på Lugnet.

Detaljplanearbete och annat planeringsarbete pågår just nu.

– Syftet är att få en bandyplan med 1 000 åskådarplatser samt ytterligare en ishall som ska ersätta den tältlösning som nu finns på plats. Sammantaget två nya hallar med tillhörande utrymmen för omklädning och förråd. Möjlighet att placera solceller på takytan av de nya hallarna är en del av utredningsarbetet. Plats ska även avsättas för att göra det möjligt att bygga en curlinghall i framtiden, säger Svante Parsjö Tegnér.

Byggstarten är beräknad att ske mars 2024 och under 2025 ska byggnationen vara klar. Isidrott ska ändå kunna bedrivas på Lugnet under säsongen 2024-2025, med inplanerad paus för byggnationen.

– Kommunfullmäktige har i ett tidigare beslut i december 2021 beviljat 133 miljoner kronor till nya ishallar, säger Svante Parsjö Tegnér.

Nämnden beslutade också att utbetala ett bidrag på 591 000 kronor till Falu IF, så att föreningen kan finansiera den fortsatta hyran av tälthall på Lugnet under 2023.

Under tiden projektering och byggnation sker av bandyhall och ny ishall, krävs det att nuvarande tälthall används fortsatt av FIF.

Beslut om ungdomsverksamheten

Nämnden tog också ett inriktningsbeslut för ungdomsverksamheten. Det innebär en verksamhet som ska berika fritiden för unga, med fokus på målgruppen 13-18 år.

För att informera ungdomar om ungdomsverksamhet är skolan en viktig mötesplats. Efter pandemin har det blivit mycket enklare att besöka skolor och få kontakt med ungdomar.

– Aktiviteter ska främst ordnas på fredagar och lördagar, då intresset är som störst. Både flexibla och fasta mötesplatser ska erbjudas. Verksamheten ska ha låga trösklar, det vill säga vara gratis, och det ska oftast inte krävas att man anmäler sig innan en aktivitet utan man kan kunna komma dit spontant. Ungas initiativ och idéer ska tas tillvara, säger Svante Parsjö Tegnér.

Förstudie pågår om utlåning av utrustning

I ett Faluförslag föreslås att Falu kommun inrättar en Fritidsbank för utlåning av idrotts- och fritidsutrustning. Utrustningen är begagnade saker som lämnas in av allmänheten.

I en Fritidsbank ska allmänheten kunna låna gratis utrustning under en tid upp till 14 dagar.

– Faluförslaget anses som besvarat med beskedet att det sedan något år pågår en förstudie över en verksamhet som innefattar utlåning av utrustning, säger Svante Parsjö Tegnér.

Förstudien kommer utgöra underlag för kommande politiska beslut om en sådan verksamhet.

Sidan uppdaterad 2022-12-16