Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Utsikt över Falun, vinter

Socialtjänsten i Falu kommun fördelas på tre nämnder

Från den 1 januari 2023 ändras nämndsorganisationen i Falu kommun efter beslut i Kommunfullmäktige. Den nya nämndsorganisationen följer den förvaltningsorganisation som gällt sedan 2021.

Det innebär att en del av de verksamheter som Socialnämnden hittills ansvarat för går över till två andra nämnder. Det gäller socialtjänstområdena LSS och socialpsykiatrin som går över till Omvårdnadsnämnden samt Barn- och familjeområdet som går över till Barn- och utbildningsnämnden.

Socialnämnden byter samtidigt namn till Arbetslivs- och socialnämnden. När benämningen socialnämnd används i lagstiftningen avses samtliga nämnder som ansvarar för socialtjänst oavsett namn på nämnden.

Det innebär att kontakt med respektive nämnd samt tillhörande förvaltning fördelas enligt nedanstående:

Omvårdnadsnämnden – ansvarar för äldreomsorg, funktionshinder (SoL eller LSS), psykisk funktionsnedsättning (socialpsykiatriverksamheterna SoL) samt verksamhet enligt HSL (Hälso- och sjukvårdslagen).

Barn- och utbildningsnämnden – ansvarar för socialtjänstområdet barn- och familj samt familjerätt.

Arbetslivs- och socialnämnden – ansvarar för socialtjänstområdena missbruk/beroende, våld i nära relation, ekonomiskt bistånd, familjerådgivning, boende i vissa fall samt dödsboanmälan.

Varje nämnd utgör en separat myndighet inom kommunen i sekretesshänseende. För socialtjänstverksamheterna innebär det att sekretess enligt OSL (offentlighets- och sekretesslagen) gäller mellan nämnderna och tillhörande förvaltningar.

Sidan uppdaterad 2022-12-30