Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba på bord

Beslutat av kommunfullmäktige 2 februari

Kommunfullmäktige har haft årets första sammanträde. 26 olika ärenden fanns med på föredragningslistan. Här följer några av besluten.

Daniel Zetterström, ordförande i föreningen Falu kallbadhus, fanns på plats vid kommunfullmäktiges sammanträde för att berätta mer om Faluförslaget att bygga ett så kallat kallbadhus vid Roxnäs Udde.

I dag finns inget kallbadhus i Falun. Nu vill föreningen se att det blir verklighet och har i sitt arbete fastnat för att Roxnäs udde skulle vara den bästa placeringen för bygget.

I sin presentation pekade Daniel på att tillgängligheten är bra vid Roxnäs udde, men också att det är vackert där med avskildhet och lugn.

Några siffror på vad det kommer att kosta att bygga ett kallbadhus kunde man inte visa upp, men att finansieringen ska ske via medlemsavgifter, sponsorpengar, bidrag från olika organisationer och kommunen.

Kommunfullmäktige valde att remittera ärendet vidare till kommunstyrelsen, som får ta hand om den närmaste hanteringen av ärendet.

Ytterholm valdes till ordförande - igen!

Moderaternas Sven-Olof Ytterholm är nu vald av kommunfullmäktige som ordförande i den nya arbetslivs- och socialnämnden.

När han valdes till ordförande i nämnden vid kommunfullmäktiges sammanträde i december, var han tillfälligt bokförd i en annan kommun, vilket inte är tillåtet. Enligt kommunallagen måste en politiker vara folkbokförd i den kommun de verkar i.

Nu är detta ordnat, och vid kommunfullmäktiges februarisammanträde gjordes därför valet om.

Ett flertal partier – Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – valde dock att lägga ner sina röster och inte delta i beslutet, och pekade som anledning på den turbulens och bostadsoklarheter som funnits kring ärendets huvudperson.

– Sven-Olov Ytterholm är nu folkbokförd i Falun, annars hade förslaget inte lagts fram, sa kommunalrådet Liza Lundberg (S) från talarstolen, när hon som ordförande för valberedningen lade fram sitt förslag.

Ytterholm valdes även under mötet till ersättare både i kommunstyrelsen och den nya servicenämnden.

Höjt arvode för vice ordförande i en nämnd

Den styrande majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – fick igenom en arvodeshöjning för barn- och utbildningsnämndens förste vice ordförande.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde var dock en samlad opposition starkt kritisk till förändringen och yrkade på avslag.

– Det är ett dåligt politiskt hantverk, sa Fredrik Adolphson (C) från talarstolen.

Beslutet gick dock igenom och ersättningen till vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden fastställdes till 20 procent av grundbeloppet och därmed en sysselsättningsgrad motsvarande 28 procent. Tjänstgöringstiden ökar från drygt en halv dag i veckan till en och en halv dag. Höjningen av arvodet uppgår totalt till 90 000 kronor.

Enad opposition krävde återremiss av reglemente

Vid varje ny mandatperiod beslutar kommunfullmäktige om nytt reglemente för respektive nämnd. Reglementet innehåller de formella bestämmelserna för nämnden och beskriver den politiska organisationens uppdrag, uppgifter och ansvar.

I reglementet beskrivs även de politiska organen, deras sammansättning, ansvarsfördelningen mellan den politisk organisationen och förvaltningsorganisationen samt det styr- och ledningssystem som tillämpas i kommunen.

Ärendet gällande barn- och utbildningsnämndens reglemente återremitterades efter krav från Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Detta med motiveringen att man ansåg att förslag till redaktionella förändringar är för stora. Fördelningen mellan ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande ska preciseras och beredas i kommunstyrelsen.

Sidan uppdaterad 2023-02-06