Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Svensk skidåkare framför publik med svenska och norska flaggor

Falun står som värd för skid-VM 2027 och kan bli OS-ort 2030!

Falun med i förstudien för vinter-OS 2030

Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet inleder en förstudie angående OS och Paralympics i Sverige 2030.

Det meddelade organisationerna via en presskonferens och ett pressmeddelande under onsdagen.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

OS och Paralympics 2024, 2026, 2028 och 2032 har redan fått sina värdstäder. Men spelen 2030 är ännu inte utdelade. Internationella Olympiska Kommittén använder en helt ny metod för att bestämma var spelen ska arrangeras. Stora OS-kampanjer tillhör historien. Numera tillämpar IOK en trestegsprocess med olika dialogfaser.

- Det var så Brisbane tilldelades spelen 2032. Vi har som ett första steg haft ett möte med IOK som handlade om att, utan förpliktelser från något håll, titta på spelen 2030. Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

Förstudie avgör processen framåt

Steg ett i IOK:s nya process är ett informellt utbyte med inledande samtal. Förstudien syftar till att undersöka om förutsättningarna verkligen finns för att genomföra tävlingarna i Sverige. Om den faller väl ut kan processen gå framåt. Steg två blir en löpande dialog. Steg tre är en målinriktad dialog.

- Ett OS och Paralympics skulle kunna bli en lägereld att samla Sverige runt och dessutom blir en arena för idrotts- och samhällsutveckling under många år. Tanken är att se över det koncept som fanns för kandidaturen 2026, vilket skulle innebära tävlingar på flera ställen i Sverige, bland annat Stockholm, Dalarna och Jämtland. Här känner vi oss trygga att det finns stor erfarenhet att arrangera vintermästerskap i världsklass i den svenska idrottsrörelsen, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Falun och Idre med i förstudien

Orter som kommer att finnas med i förstudien är Stockholm, Falun, Åre, Idre och Östersund. Alla orter med vana att arrangera stora internationella vintersporttävlingar.

IOK vill att OS anpassar sig till regionen och inte tvärtom, vilket innebär att en arrangör alltid ska utgå från befintliga arenor som finns i landet/området och inte bygga nytt – om inte regionen ändå redan har sådana byggplaner.

– I min roll som kommunstyrelsens ordförande har jag meddelat att jag ser positivt på att SOK beslutat att göra en förstudie gällande vinter-OS 2030 och Faluns del i ett sådant underlag. Mer går egentligen inte att säga i nuläget, utan nu får vi avvakta vad nämnda förstudie kan komma att visa för att sedan ta ställning till om vi vill gå vidare, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Falu kommun.

Läs mer om OS-planerna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-02-08