Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En bild på det nya badhuset på Lugnet

Det nya badhuset på Lugnet har det tufft ekonomiskt,

Beslutat av kultur- och fritidsnämnden 19 september

Kultur- och fritidsnämnden har haft sitt andra sammanträde under hösten. Många informationsärenden och vägledningsdiskussioner fanns med på ärendelistan denna gång.

Det nya badhuset/relaxen på Lugnet har det tufft ekonomiskt. Hittills under 2023 ligger den ekonomiska avvikelsen i förhållande till budget på 10,5 miljoner kronor.

Bara felbudgeteringen, i form av lägre antal besökare, för hög ambition gällande bevakning/personal och för mycket tid till föreningslivet i förhållande till Falubor ligger på 5,2 miljoner kronor.

– Relaxen visar minus, badhusets entréintäkter likaså. Det är förstås tufft att behöva konstatera det. Nämnden kommer inte att kunna få en budget i balans på grund av det ekonomiska läget för badanläggningen på Lugnet. Det finns en risk att andra verksamheter kommer att påverkas om vi inte gör något, säger nämndordförande Fredrik Persson (S).

Vid sitt sammanträde hade nämnden en vägledningsdiskussion om badhuset och verksamhetsförändringar som kan bli aktuella 2024.

Det handlar om ändring av bemanning/bevakning, minskning av föreningslivets tider, utökning av aktiviteter, spelifiering av badhuset och alkoholservering till slutna sällskap och individer i relaxen.

–Vi kommer att se över möjligheten att någon extern part tar över driften av relaxen om det behövs, säger Fredrik Persson och fortsätter:

–Jag vill inte heller vänta till nästa år med att göra förändringarna, utan ser också vikten av att vi agerar redan nu under hösten. Det kan handla om minskat städ och mindre bemanning.

Fritid för unga lockar allt fler

Nämnden fick ta emot information om hur det har gått för Fritid för ungas verksamhet under sommarmånaderna, juni-augusti.

Under den här perioden visar det sig att besöksunderlaget och antalet aktiviteter har ökat mot tidigare somrar. Under sommaren 2023 genomfördes hela 229 olika aktiviteter, jämfört med 80 aktiviteter sommaren 2022. Aktiviteterna har lockat 4 129 besök.

Fritid för unga har arbetat utifrån fokusområden denna period. Områden som man utgått ifrån är: Bjursås, Svärdsjö, Enviken, Grycksbo, Sundborn, Slätta, Roxnäs, Hälsinggården, Lugnet, Hosjö, Vika, Sågmyra, Källviken, Norslund, Hellmansö och Bojsenburg. Centrum: Skateparken, Vasaparken, Pilparken utanför Kulturhuset Tio14.

Det visar sig också att flera ungdomar är återkommande i verksamheten och att fler nya ungdomar har börjat besöka Fritid för ungas verksamhet.

– I år har arbetssättet verkligen slagit väl ut. Vi har funnits på många olika ställen runt om i kommunen med olika aktiviteter och ungdomarna har kommit. Jag är jättenöjd och det känns bra att få det svart på vitt att vi börjar hitta alltmer rätt, säger Fredrik Persson och fortsätter:

– Visst har det varit dåligt med folk vid några aktiviteter, men verksamheten måste prova och se vad som fungerar. Sedan finns det alltid ett önskemål om att vi ska vara på ännu flera ställen, och det är viktigt att vi lyssnar in på vad som säges och önskas.

Full fart på biblioteket

Bibliotekssektionen fanns också på plats för att ge information till nämnden.

I höstens programverksamhet finns babysång och språkcafé för mammor och bebisar. Det bjuds också på sagolördagar, föreläsningar i varierande ämnen på onsdagar, kreativa skriv- och lästräffar, bokfrukostar, öppet hus för släktforskning, konsumentjuridisk rådgivning, bokcirklar och boksamtal.

Det kommer även att arrangeras en bokmässa under hösten.

Biblioteket har också köpt in en bokcykel, som kommer att kunna lastas med böcker och användas för uppsökande verksamhet. En upprustning kommer också att ske av källaren i stadsbiblioteket.

– Det är full fart i biblioteket som vanligt. Jag tycker satsningen på en bokcykel är både rolig och bra. Tänk att ta cykeln istället för bokbussen när du ska besöka en närliggande förskola eller liknande ställe, klockrent, säger Fredrik Persson och fortsätter:

– Att biblioteket satsar vidare på sina språkcaféer är också viktigt. Språkcaféerna spelar roll på riktigt och har hjälpt många att komma ut i arbetslivet. Vi står inför ett tufft ekonomiskt 2024, men min inställning är att vi inte ska spara på bibliotekets verksamhet.

Diskussioner om ny bowlinghall

Falun står sedan ett par år tillbaka utan en renodlad bowlinghall. Nu finns det folk i bowlingkretsarna som arbetar hårt för att kommunen ska få en bowlinghall igen.

Ska idéerna kunna bli verklighet, så kommer det att på något sätt krävas att Falu kommun på något sätt finns med i satsningen.

Vid septembersammanträdet fanns en vägledningsdiskussion med som ett av ärendena.

– Jag tycker att vi hade en bra diskussion i nämnden kring frågan om en bowlinghall. Behövs det en sådan? Hur många är det som spelar bowling i Falun? Vad kostar det? Ska vi kunna fatta ett beslut i frågan, måste vi får fram ett underlag som visar på efterfrågan och ekonomiska förutsättningar för att driva en bowlinghall i Falun. Nämnden gav därför förvaltningen i uppdrag att ta fram konkretiserat underlag inför sammanträdet i oktober, säger Fredrik Persson.

Ändringar att vänta på Kulturskolan

Nämnden hade också en vägledningsdiskussion om tariffer, policys och avgifter på Kulturskolan,

-–Vi ser att det finns saker att göra, förbättra helt enkelt med målet att fler ska ha chansen att komma in i Kulturskolans verksamhet än vad fallet är i dag. Tanken är att arbetet ska vara klart till våren och att nyheterna ska börja gälla läsåret 2024/2025.

En översyn ska göras kring policyn gällande antal ämnen. Nuläget är att en elev erbjuds plats på max två instrument och sammanlagt max tre ämnen.

En översyn göres också av rabatter och om de eventuellt bör ändras. Förslaget är att istället för nuvarande ämnesrabatt införa syskonrabatt. Det skulle ge ökad tillgänglighet för familjer som har utmaningar med ekonomin, samt deltagare i områden med socioekonomiska utmaningar.

En översyn göres också av förutsättningar för att införa inkomstbaserade avgifter, och dessutom göres en generell översyn av kulturskolans olika kursavgifter.

Vänsterpartiets motion avslogs

Vänsterpartiet hade kommit in med en motion om att Faluns ungdomar behöver fritidsgårdar, en fast träffpunkt ger ökad trygghet.

Kultur- och fritidsnämnden valde att avslå motionen.

Beslutet blev: Kultur- och fritidsnämnden avslår motionen. Verksamheten utvecklas nu ur ett ungdomsperspektiv och förvaltningen ser ett ökat antal deltagare i den verksamhet som erbjuds. Det arbetssätt som idag utformas är att man jobbar mer fredag/lördag även kvällar.

Sidan uppdaterad 2023-09-25