Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i träliggandes  på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 26 september

Falu kommun kommer att värdera och erbjuda fastigheten Falun Västermalm 2 på Ingarvet, där halkbanan ligger, till försäljning. Det beslutade kommunstyrelsen vid sitt septembersammanträde.

– Beslutet som nu är fattat innebär både att vi kan tillmötesgå Eco Datacenters expansionsbehov och att vi i dialog med halkbanan hjälper till att hitta ny lämplig mark för den verksamheten. Att säga upp arrendeavtalet var, vilket perspektiv vi än väljer, rätt. Fastigheten är en av våra mest attraktiva industritomter. Det är inte rimligt att vi inte tagit betalt för den, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden sa tidigare i år upp gällande anläggningsarrende på fastigheten Falun Västermalm 2, där Säker Trafik Dalarna AB funnits med sin verksamhet och halkbana i många år.

Det har funnits ett arrendeavtal mellan kommunen och bolaget sedan 1985, men det har visat sig att avtalet gett noll kronor i avgift under alla år. Något som den politiska ledningen lyft som både genant och oansvarigt inför Faluns skattebetalare.

Falu kommun får inte heller gynna ett enskilt bolag eller förening på det sättet, och en översyn göres därför inom kommunen om det finns fler liknande avtal som behöver justeras.

Kommunstyrelsen beslutade att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att värdera och erbjuda fastigheten Falun Västermalm 2 till försäljning.

KS-beslutet innebär också att Falu kommun ska vara Säker Trafik Dalarna AB behjälplig med att söka nytt markområde till marknadspris för företagets fortsatta verksamhet. Falu kommun ska även i dialog med andra kommuner i Dalarna vara behjälplig med att leta lämplig mark till företagets verksamhet.

– I dialog med halkbanan letar vi nu lämplig mark. Vi ser gärna att det sker inom kommungränsen men vi har även dialog med andra kommuner, säger Liza Lundberg.

Fortsatt upprustning av Svärdsjöskolan

Kommunstyrelsen tog också ett beslut om att ge igångsättningstillstånd för etapp 3 av ombyggnationen av Svärdsjöskolan.

Utifrån beslutet om samlokalisering av Björkhagsskolan och Svärdsjöskolan i Svärdsjöskolans lokaler rustades skolan upp 2020-2021.

Nu ska etapp 3 färdigställas. Denna omfattar i huvudsak de praktiskt-estetiska-salarna för bild, slöjd och NO/teknik samt viss utemiljö.

Investeringen beräknas till 15 miljoner kronor.

– Genom att dra igång etapp 3 i Svärdsjö höjer vi standarden och ökar attraktiviteten på Svärdsjöskolan ytterligare, säger Liza Lundberg.

Pengarna snart slut för ”VM-stiftelsen”

Nu är de sista ekonomiska medlen ur Stiftelsen för fritidens främjande, den så kallade VM-stiftelsen där VM-vinsten placerades, på väg ut.

– Det är så mycket bra som gjorts för VM-vinsten genom åren men nu är pengarna slut. En utvärdering ska nu göras för att se hur de olika projekten fallit ut, säger Liza Lundberg.

Kommunstyrelsen beslutade att bevilja Framtid i Linghed 75 500 kronor, villkorat att Framtid Linghed inkommer med en kalkyl där medfinansiering för projektet i sin helhet framkommer 12 månader från beslutsdatum.

Framtid Linghed har ansökt om 1 000 000 kronor för att bygga en multisportarena med solceller för barn- och ungdomar intill skolan i Linghed. Det finns inte tillräckligt med medel kvar i stiftelsen för att bevilja ansökan i sin helhet och föreningen har därför uppmanats att söka kommundelsutvecklingsmedel för 2024.

Svärdsjö SOK söker medel ur Stiftelsen för fritidens främjande för att rusta upp elljusspåret i Svärdsjö, för att kunna växla upp arbetet med barn- och ungdomssektionen i klubben. Svärdsjö SOK har beviljats 900 000 kronor med villkor att inkomma med en total kalkyl för hela projektbeloppet. Klubben har bland annat sökt pengar hos Arvsfonden.

Klubben har fått en förlängning av det villkorade beslutet som stiftelsen tagit, och den sträcker sig fram till 31 december 2023.

Nämndinitiativ från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet hade inkommit med ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen. Bakgrunden var att det i Tidöavtalet står det att det ska lämnas förslag till en ordning med “anmälningsplikt mellan Polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet”. Det beskrivs hur kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket om papperslösa i syfte att försvåra möjligheten att leva i landet utan tillstånd.

Vänsterpartiet föreslog därför:

  • att kommunstyrelsen tillskriver regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Särskilt inte gällande pedagogisk verksamhet, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet för barn och unga, eller socialtjänsten.

– Svaret på Vänsterpartiets initiativ är att kommunstyrelsen hänvisar respektive parti att kommunicera sitt politiska ställningstagande. När utredningen går ut på remiss så kommer berörda verksamheter inklusive kommunstyrelsen redogöra för konsekvenserna för verksamheterna i kommunens remissvar, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-09-27