Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Ny koldioxidbudget: Håller åtta år med dagens utsläpp

En ny lokal koldioxidbudget visar att vi i Falun behöver minska våra utsläpp med nära 12 procent varje år. Utsläpp på nuvarande nivå spräcker budgeten redan år 2031.

I Falun har vi med hjälp av forskare tagit fram en lokal koldioxidbudget sedan år 2021. Den uppdateras två gånger per år, nu senast i september 2023.

Budgeten som gäller för hela den geografiska kommunen visar hur mycket koldioxid som företag och vi som bor i kommunen totalt kan släppa ut från och med nu, för att ta vår del av ansvaret i det gemensamma arbetet att begränsa jordens uppvärmning till väl under 2°C.

Vår budget är förbrukad inom åtta år

I Faluns budget återstår 1033 tusen ton koldioxid för år 2023 och framåt i tiden. Så mycket kan vi alltså maximalt släppa ut om vi ska klara klimatmålet.

Enligt senaste data släppte vi ut 145 tusen ton koldioxid under ett år. Det här innebär att med nuvarande nivå på våra utsläpp har vi förbrukat vår budget inom åtta år, det vill säga redan år 2031!

- Idag ser vi klimatförändringarna med egna ögon – bränderna, översvämningarna och stormarna går inte att blunda för. När forskarna nu säger att läget är akut betyder det att den globala koldioxidbudgeten är på god väg att ta slut, det vill säga att det återstående utsläppsutrymmet vi förfogar över krymper i snabb takt, säger Cecilia Berg, kommunens hållbarhetsstrateg.

Krävs minskning med nära 12 procent per år

Den senaste budgeten visar att vi fortsättningsvis behöver minska våra utsläpp med 11,8 procent varje år om vi börjar följa budgeten nu. I rapporten betonar forskarna att för varje år vi väntar kommer de förändringar vi måste göra att bli allt mer drastiska.

- Läs rapporten men framförallt fundera över hur du kan vara med och bidra till att vi minskar utsläppen. Vad du kan göra för omställning till hållbarhet beror förstås på vem du är, vad du kan påverka och hur du lever idag. Även om livsstilsförändringar i ditt eget liv är små i det stora hela så är de viktiga eftersom det skapas en förändring när folk väljer att göra annorlunda! Var en inspirerande förebild och kom igång med koldioxidbantning, uppmanar Cecilia Berg.

Du kan följa Faluns koldioxidbudget direkt på internet eller ta del av rapporten som pdf.

Faluns koldioxidbudget.- digital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faluns koldioxidbudget- pdf Pdf, 25.9 MB.

Sidan uppdaterad 2023-10-03