Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Beslutat av kommunfullmäktige 12 oktober

Falu kommun beviljar Dala Airport AB en del av borgen på 3 miljoner kronor. Det var ett av besluten som kommunfullmäktige fattade vid sitt oktobersammanträde.

Dala Airport AB har lämnat in en hemställan hos sina aktieägare – Falu kommun, Borlänge kommun och Region Dalarna – om ett solidariskt borgensåtagande på 3 miljoner kronor.

Pengarna ska användas för att täcka behovet av anpassning och ombyggnation av flygplatsens terminalbyggnad. Framför allt handlar det att åtgärder behöver göras i passkontrollflödet, efter nya krav i Schengenregelverket.

De lokaler som polisen använder för gränskontrollen uppfyller inte de nya kraven, och en anpassning och utökning av terminalbyggnadens lokaler måste därför till.

Byggkostnaderna beräknas till cirka 4,6 miljoner kronor. Polismyndigheten kommer att stå för sina byggkostnader – 1,6 miljoner kronor – och övriga delen står Dala Airport AB att behöva stå för.

– En anpassning måste göras, då regelverket kräver det. Vi bifaller ansökan, säger kommunalrådet Liza Lundberg (S).

Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkade på att begäran skulle avslås. Ärendet gick till votering, som slutade 52-8 i favör för att Falu kommun går in och borgar för pengarna.

Ansöker om kommunal lantmäterimyndighet

Falu kommun kommer att ansöka hos regeringen om att få inrätta en kommunal lantmäterimyndighet. Det beslutade ett helt enigt kommunfullmäktige.

På kommunstyrelsens uppdrag har kommunstyrelseförvaltningen i samråd med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen utrett förutsättningarna för att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet, KLM, i Falu kommun, samt utformat förslag till ansökan till regeringen om att få inrätta en sådan myndighet.

Utredningsinitiativet tillkom efter långvarigt missnöje med den statliga myndighetens långa handläggningstider och bristande lokal förankring. Utredningen visar på goda möjligheter att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom att inrätta en kommunal myndighet och rekommenderar kommunen att gå vidare med en ansökan.

Vid ett ja från regeringen på kommunens ansökan förordas att en blivande KLM placeras under miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och att mark- och exploateringsverksamheten samtidigt förs över till kommunstyrelsens ansvar.

Säljer aktieinnehav

Falu kommun väljer att avyttra sitt aktieinnehav på 10 procent i Beyond Skiing Foundation AB till det nya bolaget Skid-VM i Falun 2027 AB för 5 000 kronor, vilket motsvarar aktiekapitalet.

Verksamheten i Beyond Skiing Foundation AB placeras som ett dotterbolag till Skid-VM i Falun 2027 AB inför och under genomförandet av skid-VM 2027.

– Vi har gemensamt, tillsammans med skidförbundet och Beyond Skiing, kommit fram till hur organisationen ska se ut inför skid-VM 2027. Det mest fördelaktiga alternativet är att VM-bolaget köper Beyond, säger Liza Lundberg.

Till dotterbolaget kan företagsnätverk knytas, vilket är en viktig del för att renodla kommersiella delar och rättigheter. Namnet på bolaget förslås vara Beyond Skiing AB. Bolagets inriktning föreslås vara att ge support och stödja återkommande skid-VM och framtida världscuptävlingar.

Ny konstpolicy antagen

Kommunfullmäktige beslutade att anta en ny konstpolicy med tillhörande riktlinjer för Falu kommun.

En konstpolicy med tillhörande riktlinjer är framtagna av kultur- och fritidsnämnden. Konstpolicyn är kommunens gemensamma mål och vision för den offentliga konsten.

Den preciserar och utökar beslutet om enprocentregeln från 2014. Riktlinjerna utgår från konstpolicyn, och förtydligar hur arbetet med både byggnadsanknuten konst och lös konst i Falu kommun organiseras och hur visionen i konstpolicyn ska genomföras i samverkan mellan berörda aktörer.

– Offentlig konst är en viktig del i det demokratiska samhället, säger Catharina Enhörning (M), 1:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

43 stiftelser ska avregistreras

Efter beslut av kommunfullmäktige kommer Falu kommun att ansöka hos Länsstyrelsen Dalarna om att 43 stiftelser ska avregistreras eftersom de saknar tillgångar och skulder.

Falu kommun förvaltar 93 aktiva stiftelser, varav 31 är under avveckling. Därutöver förvaltar kommunen 43 stiftelser som saknar tillgångar och skulder.

Nu ska även de avregistreras.

Miljöpartiets motion bifallen

Kommunfullmäktige valde att bifalla en inkommen motion från Miljöpartiet. I motionen föreslås att medborgare som bor i kulturhus eller lägenhet ska ges möjlighet att köpa andelar i solenergianläggningar.

Miljöpartiet vill att Falu kommun inleder diskussioner med Falu Energi & Vatten AB att anordna fler solpaneler som medborgare kan köpa andelar i och att kommunen undersöker möjligheten att sätta solpaneler som medborgare kan köpa andelar i på kommunkoncernens fastigheter.

Eftersom förslaget anses går i linje med den styrande majoritetens program för mandatperioden som kommunfullmäktige antagit föreslås att motionen bifalls.

Vill se midsommarfirande i centrala Falun

En förslagsställare, bakom ett Faluförslag om att anordna midsommarfirande i centrala Falun, fanns på plats vid sammanträdet för att presentera sitt förslag.

Förslaget: ”Det finns människor i Falu Kommun utan möjligheter att ta sig till ett Midsommarfirande. Falu Kommun borde ordna ett sådant i centrala Falun, till exempel i den nya fina Wasaparken. Med musik, majstångsresning, enkel förtäring att köpa billigt, och det som i övrigt hör till. Då kan innevånarna ta sig dit till fots, med rullstol, rullator och andra hjälpmedel. Jag vet många som skulle uppskatta ett sådant initiativ av Falu kommun.”

Kommunfullmäktige beslutade att ärendet skickas vidare till kommunstyrelsen för vidare hantering.

Delårsrapporten godkändes

Kommunfullmäktige beslutade att delårsrapporten per 2023-08-31 för Falu kommun godkänns.

Kommunens resultat för perioden januari till augusti 2023 uppgår till 74 miljoner kronor. Prognosen för helår 2023 visar på ett befarat negativt resultat om -14 miljoner kronor, vilket är bekymmersamt.

I princip samtliga nämnder visar på negativa avvikelser, både för delårsutfall samt prognos för helår. Detta förklaras delvis av kraftigt ökade kostnader till följd av inflationen.

Vill se staty av drottning Kristina

Centerpartisten Fredrik Adolphson har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. Han vill se ett monument eller liknande till minne av Drottning Kristina i Falun.

I sin motion skriver han: ”Trots att Falun är en gammal historisk plats dröjde det till 1641 innan utmärkelsen till officiell stad. Det skedde genom att drottning Kristina tog initiativ till att anlägga ett nytt rådhus och kyrka vid Stora torget. Genom historiens förvecklingar har Sverige glömt Kristina och hennes gärningar. Det finns inte en enda staty av Kristina i hela landet (däremot en och annan plakett eller liknande), men i Falun finns flera byggnader och vägar som bär hennes namn. Engelbrekt och Selma Lagerlöf har fått sina monument här i staden och vi i Centerpartiet anser att vi också borde ha en staty, monument eller liknande av den som måste betraktas som stadens grundare. Förslaget är att fullmäktige uppdrar åt Kultur och fritidsförvaltningen att inleda arbetet med att undersöka förutsättningarna för någon form av monument av drottning Kristina”.

Sidan uppdaterad 2023-10-13