Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vinterbild över hoppbackarna på Lugnet.

Falun har nu lämnat en garanti om att upplåta riksskidstadion om Sverige får vinter-OS 2030.

Falun går vidare med OS och Paralympics 2030

Kommunstyrelsen har nu undertecknat en arenagaranti, som innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet om Sverige tilldelas vinter-OS 2030, och en kommungaranti om att de olympiska stadgarna och etiska regler ska följas.

– Trots att det bara är frågan om att säga ja till en ansökan så känns det ändå lite historiskt. Jag är stolt över att vi fattar det här beslutet som en nästintill enig kommunstyrelse tog. Det skickar tydliga signaler om att i Falun så kommer vi tillsammans arbeta för den bästa ansökan och förhoppningsvis om det går vägen, framåt 2030, det bästa genomförandet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett vinter-OS 2030 skulle vara positivt för Falun och Dalarna. Vi är idag en stad med tydlig idrottsprofil och ska vara stolta över att ha riksskidstadion i vår kommun. Även besöksnäringen i länet skulle gynnas av ett OS. Att IOK ser vikten av hållbarhet och vill använda sig av befintliga arenor är en viktig och avgörande faktor, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).

SOK i löpande dialog med IOK

Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är i löpande dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresse att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030.

IOK:s process innebär inte någon dyr kandidatur. Just nu är fyra länder - Sverige, USA, Schweiz och Frankrike – inne i fas två av ansökningsprocessen.

I slutet av året tar IOK beslut om vilka projekt som bjuds in i fas tre, som innebär en målinriktad dialog. Nytt är också hållbarhetsperspektivet med önskan om att befintliga arenor ska användas före att bygga nya.

Sveriges upplägg för spelen innebär att OS ska fördelas över flera orter: Falun (längd/backe/nordisk kombination), Stockholm/Södertälje/Solna (ishockey/konståkning), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte) samt kälksport i Lettland.

OS-tävlingar i februari 2030

Ett vinter-OS i Sverige skulle för Faluns del innebära tävlingar under perioden 9-16 februari 2030.

För att SOK ska kunna bli inbjuda till den tredje fasen krävs att respektive kommuner skriver under två garantibrev:

  • Arenagarantin (Venue Use Garantee) innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet för vinter-OS om Sverige tilldelas spelen.
  • Kommungarantin (Municipality Guarantee) innebär att kommunen ska efterleva de olympiska stadgarna och IOK:s etiska regler som får anses vara grundläggande principer att följa.

De två garantibreven som kommunstyrelsen nu godkänt och skrivit under med anledning av Sveriges kandidatur, är att betrakta som en fortsatt intresseanmälan.

Dokumenten utgör ett ramverk i form av övergripande information och stöd till de intresserade kandidaterna och är inte juridiskt bindande.

IOK fattar sitt beslut om OS och Paralympics 2030 under juli 2024.

Sidan uppdaterad 2023-10-27