Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på flera ordförandeklubbor i trä

Beslutat av kultur- och fritidsnämnden i oktober

Falu kommun ger varje år bidrag till ej förvaltningsanknuten verksamhet. Av de länskulturinstitutioner som har möjlighet att söka detta verksamhetsbidrag har samtliga ansökt om medel för 2023.

Budget och bidragens storlek fastslås först i samband med kommunfullmäktiges budgetbeslut i november, men så här ser den tilltänkta bidragen ut: Dalarnas museum, verksamhetsbidrag 1 375 088 kronor, Länsteatern 1 114 223 kronor, Länsteatern, särskilt hyresstöd 1 112 110 kronor, Musik i Dalarna 1 190 264 kronor, Musik i Dalarna två tjänster 1 300 000 kronor, Länsbibliotek Dalarna 492 159 kronor, Folkmusikens hus 78 154 kronor, Bild och form Dalarna 113 006 kronor, Föreningen Emaljverkstaden 53 067 kronor, Folkteatern Dalarna 304 500 kronor.

– Falun har tidigare lovat att ekonomiskt stödja en utökning av Dalasinfoniettan med två tjänster, nu ser vi till att det blir verklighet också, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Från 2025 föreslår kultur- och fritidsnämnden att Falu kommuns bidrag fördelas mellan de länskulturinstitutioner som har publika lokaler i Falun, vilket ger Faluborna stadigvarande ökad tillgång till kultur: Musik i Dalarna, Dalateatern och Dalarnas museum.

Falu kommun har inget större ansvar

Region Dalarnas interna verksamheter som endast har lokaler av administrativ karaktär i kommunen, och som inte direkt bidrar till stadens kulturliv anser nämnden att Falu kommun inte har större ansvar för än andra kommuner i Dalarna. Kultur- och fritidsnämnden anser också att länskulturverksamheter som har sitt huvudsäte i andra kommuner bör stöttas av sin värdkommun.

Nämnden har också för avsikt att fördela ut de 226 000 kronor som tidigare gått till Film i Dalarna under 2024. Beslutet vid sammanträdet innebär att nämndordförande Fredrik Persson får i uppdrag att besluta om fördelning efter dialog med Region Dalarna.

Svante Parsjö Tegnér (L) och Roger Westlund (KD) valde att reservera sig mot beslutet.

-Jag kommer att fatta ett beslut inom en snar framtid var pengarna ska hamna, säger Fredrik Persson.

Kultur- och fritidsnämnden beslutar för egen del att fortsatt ge stöd till Föreningen Emaljverkstaden under planperioden 2024-2026, vilket för 2024 innebär 53 067 kronor, samt under samma period fortsatt ge stöd till Folkteatern Dalarna vilket för 2024 innebär 304 500 kronor per år.

Nej till Faluförslag om skidåkning

Ett Faluförslag hade kommit in där förslagsställaren önskar att Falu kommun gör skidspår på Lugnets friidrottsanläggning för att erbjuda enkel skidåkning utan kostnad.

Kultur- och fritidsnämnden valde att avslå förslaget med följande motivering: ”Kultur- och fritidsnämnden avslår Faluförslaget eftersom det redan finns etablerad verksamhet på den föreslagna platsen där de skridskoåkare som använder ytan i dagsläget inte har annan plats att tillgå.

Extra nämnd skjuts framåt

Tanken var att kultur- och fritidsnämnden skulle haft ett extra nämndsammanträde den 31 oktober, där det ekonomiska läget kring badhuset skulle diskuteras.

Men sammanträdet skjuts på framtiden.

– Vi ser att vi inte kommer att hinna få in det underlag som nämnden begärt att få in från förvaltningen till på tisdag, säger Fredrik Persson.

Övrig fråga om Dalarnas idrottsmuseum

Fredrik Adolphson (C) ställde frågan om lokalprocessen med Dalarnas idrottsmuseum.

Ordförande meddelade att punkten tas med till nämndens beredning.

Vänsterpartiets nämndinitiativ

Vänsterpartiet har lämnat ett nämndinitiativ till kultur- och fritidsnämnden om anmälningsplikt mellan Polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet och föreslår att nämnden tillskriver regeringen om att anmälningsplikt inte är önskvärt i kommunal verksamhet.

Särskilt inte gällande pedagogisk verksamhet, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet för barn och unga, eller socialtjänsten.

Ordförande Fredrik Persson (S) informerade om att nämndinitiativet kommer hanteras i nämndprocessen där det förklaras hur det kommer att beredas

Sidan uppdaterad 2023-10-27