Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på höstlov liggande på marken

Falu kommun har utsett sina kulturpristagare

Falu kommuns kulturpris 2023 tilldelas Inga Andersson Murmester från Svärdsjö. Agneta Barle och Titti Lorentzson tilldelas Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2023 och Falu kommuns kulturstipendium 2023 tilldelas Nora Backelin.

Kultur- och fritidsnämnden tog ett beslut om pristagarna vid sitt sammanträde på tisdagseftermiddagen.

– Vi vet att Falun har en stor bredd av många duktiga kulturutövare, och därför är det extra roligt att få vara med och besluta om dessa pristagare. Samtliga pristagare är fantastiska personer som berikar kulturen på olika sätt. Att nämnden även i år delar ut dessa tre kulturpriser är viktigt för att visa att kulturen i Falun är prioriterad. Det gör mig glad och stolt som ordförande att ringa dessa pristagare och få höra deras glädje i hur uppskattad deras kulturgärning är, säger nämndordförande Fredrik Persson (S).

Överraskad Inga får kulturpriset

Inga Andersson Murmester tilldelas Falu kommuns kulturpris 2023 och 20 000 kronor med motiveringen: ”Med sitt brinnande frivilliga engagemang, intresse för hembygden, dess historia och utveckling har Inga gjort att Svärdsjö blivit en mer betydelsefull plats för många. Hennes drivkraft att samla och sprida minnen och berättelser, har väckt ett intresse för hembygdens kultur- och naturarv. Inga har genom sin livsgärning sått frön som spirat och gett byborna glädje. Stolthet och gemenskap under många år. Hon är en positiv kraft som är medskapare till såväl den historiska som framtida bilden av Svärdsjöbygden.”

–Jag är helt chockad, det känns overkligt att just jag får det här priset. Jag gör ju mycket jobb som inte syns, ändå måste det ha blivit uppmärksammat, säger Inga Andersson Murmester.

Duo får barn- och ungdomskulturpriset

Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2023 och 10 000 kronor tilldelas Agneta Barle och Titti Lorentzson med motiveringen: ”Genom sina lekfulla texter och bilder skapar Agneta och Titti en länk mellan dåtid och nutid. Kreatörerna och samspelet dem emellan har resulterat i såväl böcker som digitala stadsvandringar – berättelser som väcker ett intresse hos både barn och vuxna. De väcker nyfikenhet som stimulerar till ökat lärande. Deras bok Roströk, äpplen och gamla mormor används i undervisning och blir ett stöd för barnen att förstå sin samtid och Världsarvet Faluns historia. Boken används även av elever på SFI och Centrum för flerspråkighet. I Agnetas texter och Tittis illustrationer får såväl djur som människor ge röst åt de förgångna – sagolika möten där tid och rum suddas ut”.

–Jag och Titti är ett riktigt radarpar, vi har jobbat tillsammans i många år nu, och jag är väldigt glad över att vi får det här priset. Drivkraften att skriva för barn har alltid funnits där, och det är kul att ta sig an utmaningen att förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Jag är verkligen stolt över vår bok ”Roströk, äpplen och gamla mormor” som nu också kommer ut i en engelsk version, säger Agneta Barle.

Skådespelarelev får kulturstipendium

Falu kommuns kulturstipendium 2023 och 10 000 kronor tilldelas Nora Backelin med motiveringen: ”Under uppväxten i Falun tog musiken och dansen plats i Noras liv och har följt med henne i utvecklingen mot en mer professionell karriär. Efter gymnasieexamen från Estetiska programmet har hon fortsatt sin utveckling genom olika uppsättningar, folkhögskola och nuvarande Calle Flygares teaterskola. Vi ser med tillförsikt fram emot att få följa Nora i sin utveckling och se henne på de stora scenerna inom några år.”

–Det känns bra att få det här priset. Jag går på Calle Flygares teaterskola i Stockholm nu och det är skådespeleriet jag känner att jag vill satsa på framöver, även om jag fortfarande tycker väldigt mycket om att hålla på med musik också, säger Nora Backelin.

Sidan uppdaterad 2023-11-16