Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Flera gråa får på en gräsäng

Får i kulturlandskapet på Lugnet. Foto: Privat.

Miljöpris för hållbar utveckling i kulturlandskapet

Kommunfullmäktiges miljöpris 2023 går till Gunilla och Agneta Hedenblad. De får priset för långsiktig hållbar utveckling med djurhållning och hyggesfritt skogsbruk, i kulturlandskapet på Lugnet. Stort grattis!

Hur känns det att få Falu kommuns miljöpris?

– Första tanken var nej, nej, men varför? När det visade sig handla om landskapet blev det i stället väldigt fint. Någon har sett något i Lugnets naturreservat som uppskattas, det är fint. Landskapet med alla sina djur, träd och växter ja allt liv och sina oftast ordlösa spår till andra tider har värden som inte är riktigt mätbara. Åtminstone inte som vi brukar mäta, säger Agneta Hedenblad och fortsätter:

– Djur gör skillnad på en gård och i ett landskap. I naturreservatet har under många år Barbro och Hasse Sundbergs får hållit hagmarkerna öppna nu är det Johan Sundlövs får som gör det viktiga jobbet. Sedan 2015 har vi en liten flock med egna får och det är det bästa vi hittat på. Det har blivit mer fart på gården, på växt- och fågelliv.

I motiveringen nämns hyggesfritt skogsbruk, hur jobbar ni med det?

– Hyggesfritt skogsbruk kan vara inspirerande, fast egentligen tänker vi inte så utan mer vad eller vem trivs här och hur kan vi göra det bättre. Så vi har exempelvis tagit bort gamla lite ledsna granar där det för riktigt länge sedan var betesmark för att få fram kulturlandskapet, ge plats för lövträd och bättre förutsättning för fågellivet. På några ställen har vi lämnat orört och hoppas att träd och buskar ska växa så att djur, fåglar och allt levande tycker det ger skydd. Dialogen med vår skogliga rådgivare och reservatets förvaltare är en förutsättning för att vrida på perspektiven och hitta lösningar. Ska det sedan bli bra på riktigt gäller det att vi människor kommer ihåg oss när vi rör oss i naturen. Inte störa, inte förstöra är helt avgörande.

Vad ska ni göra med prissumman?

– Pengarna vill vi lämna vidare till en verksamhet som gör stor nytta för vilda djur, Rättviks viltjour och Emma Billbäck med kollegor, säger Agneta Hedenblad.

Motivering:

”Som fastighets- och skogsägare på Lugnet har systrarna Hedenblad gjort goda insatser för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling med ett aktivt hyggesfritt skogsbruk. De har vårdat kulturlandskapet genom fårbete och med stor hänsyn till naturen. Byggnaderna är väl underhållna och den nya fårladan har integrerats i den äldre gårdsmiljön med känsla för kulturlandskapet. Djurhållning och skog är en bra kombination som håller markerna öppna genom bete, detta gynnar landskapet i Lugnets naturreservat. Systrarna Hedenblad är positiva till att människor rör sig på ett hållbart och respektfullt sätt i naturen. Deras intresse av naturvård genomsyrar som ett gott exempel på hur de sköter skog och mark och de är stor inspiration för andra skogs- och markägare.”

Prisutdelning på kommunfullmäktige

På fullmäktigemötet den 12 december kommer pristagaren att hyllas, få ett diplom, blommor och en prissumma på 10 000 kronor.

Sidan uppdaterad 2023-11-21