Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

ordförandeklubba i trä liggande på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 21 november

Ett ekonomiskt bidrag till Falu kommuns pensionärsföreningar och utdelade kommundelsutvecklingsmedel för 2024. Det var några av besluten som kommunstyrelsen fattade vid sitt novembersammanträde.

Flera intresseföreningar hade kommit in med ansökningar om att få kommundelsutvecklingspengar för 2024.

Vid sitt sammanträde beslutade kommunstyrelsen att betala ut totalt 1 263 350 kronor till sju olika föreningar.

– Ett fantastiskt roligt beslut att fatta. De här pengarna kommer leda till så många bra projekt runt om i kommunen och i många fall innebära mer guldkant för alla i kommunen men framför allt personer boende på landsbygden, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så här fördelades pengarna:

  • Bjursås sockenråd beviljas 212 000 kronor för Sågmyra byaråds projekt att etablera en servicepunkt i en del av församlingshemmets lokaler i Sågmyra. Syftet med servicepunkten är att ha aktuell information från bygden, kommunen, paketboxar och bokåterlämning till biblioteket samlat på ett och samma ställe i byn.
  • Envikens intresseförening beviljas 40 000 kronor för projekt att renovera anslags- och informationstavlor i Enviken. Många av tavlorna är i dag i ett mycket dåligt skick.
  • Sundborns intresseförening beviljas 112 500 kronor för en boulebana i Danholn. Banan ska ligga på aktivitetsfältet intill agilitybanan i Danholn.
  • Svärdsjö intresseförening beviljas 500 000 kronor för Framtid i Lingheds projekt om att etablera en multisportarena i Linghed. Arenan ska utrustas med konstfrusen is och är tänkt att ligga intill skolan och bandyplanen centralt i byn för att skapa en samlingsplats för spontanidrott för alla åldrar.
  • Grycksbo byråd beviljas 205 000 kronor för tre projekt: Återuppbyggnad av Rotundan 175 000 kronor, dränering av stora dansbanan 20 000 kronor och platta för cykeltvätt 10 000 kronor. Den lilla dansbanan Rotundan finns på Tansvallen. Byggnaden är i ett så dåligt skick att den behöver rivas, och sedan ska en ny byggnad uppföras på samma plats.
  • Vikabygdens intresseförening beviljas totalt 120 000 kronor för två projekt: Ungdomsgården i Vika hyreskostnader 50 000 kronor och Vika vävstugeförening ombyggnad av tak 70 000 kronor.
  • Aspeboda intresseförening beviljas totalt 73 750 kronor för två projekt: Aspeboda hembygdsförenings skyltning av historiska platser 40 000 kronor och Olsbacka bygdeförening för vassröjning 33 750 kronor.

Pengar till pensionärsorganisationer

Kommunstyrelsen beslutade också att kommunen ska utbetala ett ekonomiskt bidrag med 30 kronor per medlem till Falu kommuns olika pensionärsorganisationer för 2023. Beslutet gäller enbart de organisationer som nekats medel från socialnämndens stiftelser och donationer.

– Vi har många aktiva pensionärsorganisationer i kommunen som tillsammans samlar flera tusen medlemmar. Det här beslutet innebär att vi säkrar pensionärsorganisationernas finansiering och därmed den fina verksamhet som de bedriver och som är så viktig för så många, säger Liza Lundberg.

Pensionärsorganisationerna i Falu kommun har tidigare år fått 50 kronor per medlem i stöd varav 20 kronor har finansierats av omvårdnadsnämnden och 30 kronor har tagits ur socialnämndens och omvårdnadsnämndens olika stiftelser och donationer.

Efter en revision av stiftelserna och donationernas användningsområden är det inte möjligt att använda dessa medel till föreningsansökningar. Vissa pensionärsorganisationer har inte drabbats av detta problem och omfattas inte därför av beslutet.

Av den anledningen ersätts berörda pensionärsorganisationer 2023 ur budgeten för särskilda framtidssatsningar motsvarande belopp som tidigare utbetalats från stiftelsen och donationerna. För 2024 och framåt föreslås att medel avsätts i kommunens budget för ändamålet.

Samlokalisering av funktionshinderföreningar

Kommunstyrelsen har nu beslutat att det kommer att ske en samlokalisering av funktionshinderföreningarna Funktionsrätt inklusive Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) och Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR). Det hela ska iordningsställas under 2024 i nära samarbete med berörda föreningar.

Samlokaliseringen ska genomföras i Funktionsrätts nuvarande lokal på Promenaden i centrala Falun.

– Det här beslutet innebär att vi inleder en förändringsprocess vilket vi förstår kan kännas osäkert och otryggt. Vårt mål är dock att det här ska leda till bättre förutsättningar för samtliga organisationer att bedriva sin verksamhet. För att lyckas med det är det viktigt att berörda organisationer är med i det arbete som nu tar vid, säger Liza Lundberg.

Bakgrunden är till samlokaliseringen är att Falu kommun under många år gett lokalbidrag för lokaler till fyra funktionshinderföreningar/organisationer: DHR. Funktionsrätt Falun, RSMH och Liljans Herrgård/Parasport Dalarna. Parasport Dalarna omfattas inte av beslutet.

Funktionsrätt hyr sedan hösten 2014 en lokal om cirka 336 kvadratmeter på Promenaden av Kopparstaden. Samlokaliseringen är en lösning för att aktiva funktionshinderföreningar i kommunen ska ges samma möjligheter utifrån behov, och möjligheten skapas också för att föreningarna ska lära känna varandra bättre.

Näringslivskontoret byter förvaltning

Kommunstyrelsen fattade också ett beslut om att kommunens näringslivskontors organisatoriska placering flyttas från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen till kommunstyrelseförvaltningen. Förändringen sker den 1 januari 2024.

–Näringslivsfrågorna bör ha än mer av en strategisk tyngd. Därför är den här förändringen bra, säger Liza Lundberg.

I och med flytten blir näringslivskontoret kommunstyrelseförvaltningens sjätte kontor jämte stadskansliet, kommunikationskontoret, personalkontoret, ekonomikontoret och IT-kontoret.

Sidan uppdaterad 2023-11-22