Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

ordförandekllubba på bord

Reviderad budget antogs av kommunfullmäktige

Faluns kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde att anta den politiska majoritetens förslag till Reviderad Årsplan med budget 2024–2026. Det budgeterade resultatet för 2024 ligger på 29,9 miljoner kronor.

– Vi går en svår ekonomisk tid till mötes. Att kommande verksamhetsår blir ett tufft år råder det ingen tvekan om. Många yttre faktorer påverkar kommunens ekonomi på ett genomgripande sätt. För att lyckas med vårt välfärdsuppdrag inom barnomsorg, skola och äldreomsorg så måste vi hitta nya sätt att göra rätt, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det stora beslutet gällande budgetramarna togs av kommunfullmäktige redan i juni. Nu handlade det om att anta en reviderad budget.

Mindre justeringar gjorda

Den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) har valt att göra några mindre justeringar i budgeten.

  • Det ekonomiska stödet till pensionärsföreningarna ska återställas. Hela stödet (50 kronor per medlem) täcks nu av kommunens budget. Tidigare har en del finansierats genom pengar från stiftelser och fonder. Summan är 150 000 kronor.
  • Avseende Dalaflyget justeras budgeten upp med 200 000 kronor. Orsaken är att Dalaflygets budget för 2024 inte hade inkommit före budgetbeslutet i juni.
  • Kommunens kostnader för skolskjutsar justeras upp med 7,5 miljoner kronor. Anledningen är att nu gällande leverantörsavtal leder till ökade kostnader i kombination med att hela summan för skolskjutsarna inte är skatteväxlad med regionen.
  • På intäktssidan har en ny bedömning gjorts gällande nettointäkten från exploateringsverksamheten, vilket förbättrar resultatet med 6,2 miljoner kronor.
  • Regionen och Dalarnas kommuner har ansökt om att få göra en skatteväxling på 1 öre avseende överflytt av ansvar för färdtjänsthandläggning och riksfärdtjänst. Godkänner regeringen skatteväxlingen ska skattesatsen för Falu kommun vara 22,06 kronor 2024, annars 22,07 kronor.

Många saker påverkar budgeten

De ekonomiska förutsättningarna för verksamhetsåret 2024 är utmanande. Inflationen, ökade pensionskostnader, högre ränteläge och minskade skatteintäkter påverkar givetvis budgetarbetet.

Den politiska majoriteten budgeterar för ett resultat nästa år på 29,9 miljoner kronor och en reserv på 29,9 miljoner kronor. Det motsvarar 0,7 procent i budgeterat resultat av skatter och utjämning, och ligger därmed en bit från de 2 procent som anses som god ekonomisk hushållning.

– Vi når inte målet om 2 procent för 2024, men tar i stället igen det under mandatperioden, säger Liza Lundberg.

Ligger kvar på hög investeringsnivå

Falu kommun fortsätter att ligga på en hög investeringsnivå, men investeringarna får inte heller leda till en alltför hög belåning.

En viktig princip för det fortsatta arbetet med investeringsbudgeten blir därför att när nivån 500 miljoner kronor uppnåtts för ett kalenderår, så kommer inga igångsättningstillstånd att ges. I stället skjuts projekt framåt i tiden.

Bland de planerade investeringarna under perioden 2024-2028 kan nämnas:

  • Nya skolor och förskolor
  • Resursskola
  • Nya vård- och omsorgsboenden
  • Fortsatt utbyggnad av gång- cykel- och säkra skolvägar.
  • Flödeshöjande åtgärder Korsnäsvägen.

– Vi har fortsatt stora investeringsbehov. Samtidigt så gör inflationen att pengarna räcker till mindre. Här gäller det att hitta en balans som både säkerställer verksamheternas behov långsiktigt och som innebär en så klok som möjligt ekonomisk avvägning, säger Liza Lundberg.

Partierna i oppositionen lade egna förslag

Noterbart är att samtliga partier i oppositionen – Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet – hade valt att lägga fram egna budgetförslag.

Något som märktes i budgetdebatten som föregick beslutet i ärendet.

Sidan uppdaterad 2023-11-24