Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på Hans iförd skjorta och kavaj sittandes framför två tavlor på väggen.

Hans Näslund - Faluns nya kommundirektör - har flyttat in i Rådhuset.

Nya kommundirektören är på plats i Falun

På tisdagen gjorde Hans Näslund – Faluns nya kommundirektör – sin första dag på jobbet. I Rådhuset har han flyttat in i ett kontor med utsikt över Stora torget.

– Jag och min fru har också hunnit med att installera oss i vår nya lägenhet i centrala Falun. Det har varit en lång process och det känns därför extra härligt att äntligen vara på plats här i Falun. Nu gäller det att snabbt sätta sig in i alla grejer och möta nya kollegor, säger Hans Näslund.

Han kommer närmast från Västerås stad där han jobbat i 21 år. Under 16 år av dem har han haft olika direktörsroller, varav de sex senaste på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Nu väntar nya utmaningar – i en helt ny kommun.

Vad fick dig att söka jobbet som kommundirektör i Falun?

– Jag ser kommundirektörsrollen som ett mycket spännande uppdrag där man får inblick i helheten kring hur kommunen fungerar och tillsammans med alla goda krafter vara med och förverkliga politiska mål och beslut. Jag lockades också av Falun som plats och av regionen Dalarna, inte minst för de fantastiska förutsättningarna för natur- och friluftsliv. Jag tycker också att Falun är en väldigt vacker stad och i dag fick jag se staden i vacker vinterskrud. Det kändes härligt på sitt sätt, säger Hans Näslund, som via sin dialekt avslöjar att det finns en norrländsk uppväxt.

Hur är du som chef?

– Vill du ha ett långt eller kort svar? säger Hans och skrattar.

– Främst tänker jag på att leda som coach, att fånga in helheten samt att bejaka samverkan såväl internt som externt. Det som gör att en kommun rullar på är alla medarbetare som genomför kommunens viktiga uppgifter dagligen. Jag vill vara med och bidra till att verksamheterna har rätt förutsättningar för att lyckas. En förutsättning blir att leda genom andra och det innebär att jag kommer att jobba nära förvaltningscheferna och kommunstyrelseförvaltningen.

Vilka utmaningar ser du att Falu kommun står inför?

– SKR har utifrån intervjuer med landets kommuner identifierat de tre största utmaningarna som kommunerna flaggar för. Det är kompetensförsörjning, digitalisering och långsiktigt förutsägbara ekonomiska förutsättningar. Och vad gäller ekonomi så är 2024 är ett särskilt utmanande år för kommunerna. I övrigt vill jag nog ge mig själv lite mer tid att sätta mig in i Faluns lokala förutsättningar, innan jag kommer med ett mer uttömmande svar än så!

Sidan uppdaterad 2024-01-03