Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Illustration hur entrén till nya Kristinehallen kan komma att se ut

En illustration som visar hur den nya entrébyggnaden kan komma att se ut.

Beslutat av kommunstyrelsen 16 januari

Falu kommun och Region Dalarna är nu överens om att genomföra en ombyggnation av Kristinehallen. Kommunstyrelsen beslutade att kommunen ska bidra med ytterligare 2,5 miljoner kronor om året i satsningen.

– Äntligen har vi nått i mål. Det här är ett bra beslut för Musik i Dalarna men framför allt för deras besökare, medborgare i Falun och länet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet med att säkerställa nya lokaler för främst Dalasinfoniettan har pågått sedan 2018.

Falu kommun kommer att bygga och sedan hyra ut lokalerna till Region Dalarna. Regionledningen meddelade i förra veckan att man nu är beredd att hyra Kristinehallen efter att om- och tillbyggnaden är gjord.

Den nya hyran kommer att bli betydligt dyrare än vad den är i dag, ökade projektkostnader och ökade räntekostnader är huvudorsaken.

Ny överenskommelse mellan parterna

Med anledning av detta har en diskussion mellan parterna lett fram till en överenskommelse, som innebär att kommunen inom ramen för verksamhetsbidraget ska bidra med ytterligare 2,5 miljoner kronor årligen jämfört med 2024-års nivå.

– Vi får verkligen valuta för pengen så att säga. För 2,5 miljoner ytterligare per år kan projektet genomföras och tillsammans med Region Dalarna säkerställer vi att vi får en konserthall värd namnet, säger Liza Lundberg.

Enligt planerna ska det nya hyreskontraktet börja gälla från den 1 januari 2027 och Region Dalarnas hyreskostnad blir 13 750 000 kronor/året.

I enlighet med tidigare avsiktsförklaring kvarstår även ett verksamhetsbidrag för två musiker på 1,3 miljoner kronor årligen, men nytt är att regionen själva nu får prioritera hur pengarna ska användas. Nuvarande verksamhetsbidrag till kulturinstitutioner lokaliserade i Falu kommun, cirka 5,5 miljoner kronor, kvarstår också.

– "Nya” Kristinehallen innebär en ökad hyreskostnad för Region Dalarna och för att möta dem i deras behov av att hitta igen kostnader så är vi överens om att de tidigare utlovade 1,3 miljonerna får användas så som regionen själva önskar. Den ekonomiska uppsidan för oss är att det innebär att utbetalningarna inte börjar gälla förrän 2027, säger Liza Lundberg.

Kommunstyrelsen har nu sagt sitt. Det slutliga beslutet fattas dock av kommunfullmäktige.

Allt närmare en nedläggning av Toftaskolan

En avveckling av Toftaskolan kommer allt närmare. Kommunstyrelsen beslutade nämligen att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att avveckla skolan inför läsåret 2024/2025.

– Det här är inget roligt beslut men lika fullt ett nödvändigt beslut, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under våren 2023 presenterade barn- och utbildningsnämnden möjliga åtgärder för att få en budget i balans. Ett av förslagen var att lägga ner Toftaskolan.

En utredning visade att förutsättningarna för att bedriva Toftaskolan är ogynnsamma främst ur ett ekonomiskt perspektiv.

Berörd förvaltning gör också bedömningen att Toftaskolans elever kan beredas plats på andra skolor i Svärdsjöområdet, och att berörda elever kommer att vara berättigade skolskjuts till dessa enheter.

Vid sitt sammanträde i oktober 2023 beslutade barn- och utbildningsnämnden att lägga ner Toftaskolan.

Nu var det dags för kommunstyrelsen att säga sitt och styrelsen ställer sig bakom en avveckling av skolan.

Ett slutligt beslut om att lägga ner Toftaskolan tas av kommunfullmäktige.

 

Sidan uppdaterad 2024-01-18