Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Toftaskolan

Kommunfullmäktige den 31 januari

Ja till avveckling av Toftaskolan. Ja till byggnation av Nya Kristinehallen. Det var några av de ärenden som avhandlades på kommunfullmäktige onsdagen den 31 januari.

Avveckling av Toftaskolan

Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att avveckla Toftaskolan inför läsåret 2024/25.

Debatten om att avveckla Toftaskolan blev lång i kommunfullmäktige och flera föräldrar fanns på plats i salen. Debatten innehöll en hel del känslor och handlade om landsbygdspolitik, problem att locka familjer att bosätta sig på landsbygden, obefintliga resurser för att renovera nuvarande Toftaskolan, satsningar på nya eller renoverade skolor i andra bygdedelar som Aspeboda, Bjursås, Enviken och Sundborn, bristen på barnomsorgsplatser i svärdsjöområdet med mera.

Förutsättningarna för att bedriva Toftaskolan är ogynnsamma främst ur ett ekonomiskt perspektiv men även ur ett barn- och arbetsmiljöperspektiv. Barn- och utbildningsnämnden har därför gjort bedömningen att skolan bör avvecklas. Toftaskolans elever kommer att få plats på andra skolor i Svärdsjöområdet. De vårdnadshavare som önskar en annan skolplacering till deras barn kan göra det.

Grönt ljus för Nya Kristinehallen

Arbetet med att i samverkan med Region Dalarna säkerställa nya lokaler för regionens länsorkester Dalasinfoniettan har pågått sedan år 2018. Falu kommun och Region Dalarna är nu överens om att genomföra en ombyggnation av Kristinehallen i enlighet med den projektering som genomförs av Peab. Falu kommun bygger och hyr sedan ut lokalerna till Region Dalarna.

Den nya hyran kommer, av skäl som ökad projektkostnad samt ökade räntekostnader till följd av inflation, att bli betydligt högre än den hyresnivå som gäller för Kristinehallen idag. Med anledning av detta har en diskussion mellan Region Dalarna och Falu kommun lett fram till en överenskommelse som innebär att kommunen inom ramen för verksamhetsbidraget ska bidra med ytterligare 2 500 000 kronor årligen jämfört med 2024 års nivå. I enlighet med tidigare avsiktsförklaring kvarstår verksamhetsbidrag motsvarande kostnaden för två musiker på 1 300 000 kronor årligen.

Dessa två bidrag tillsammans med nuvarande verksamhetsbidrag på 5 475 000 kronor innebär att Falu kommun kommer betala ut ett årligt bidrag på 9 275 000 kronor 2024 års nivå.

Finansieringen av Falu kommuns extra bidrag till Region Dalarna på 2 500 000 kronor årligen hanteras inom ramen för kommunens kommande budgetprocess.

 

Skiss av Nya Kristinehallen

Illustration över entrén till Nya Kristinehallen.

Näringslivskontoret flyttar

Näringslivsfrågornas framtida organisering har setts över i syfte att stärka kopplingen till den politiska ledningen samtidigt som näringslivskontorets redan upparbetade samverkan med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen bevaras.

Näringslivskontoret blir kommunstyrelseförvaltningens sjätte kontor jämte stadskansliet, kommunikationskontoret, personalkontoret, ekonomikontoret och IT-kontoret.

Ärendet återremitterades (minoritetsåterremiss) tidigare av kommunfullmäktige den 12 december 2023 då syfte och risk- och konsekvensanalys efterfrågades av flera partier. Flera partier, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna, efterfrågade även handlingarna till kommunfullmäktige denna gång och reserverade sig därför mot beslutet.

Beslutet i kommunfullmäktige blev nu att näringslivskontoret flyttar till kommunstyrelseförvaltningen enligt förslag. Förändringen gäller från den 1 januari 2024.

Biblioteksplanen förlängs

Biblioteksplan för Falu kommun 2018-2023 förlängs till och med den 31 december 2024.

Nuvarande biblioteksplan för Falu kommun gäller fram till den 31 december 2023 och en ny plan behöver tas fram. Kultur- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en ny plan för åren 2024-2027 men på grund av systembyte samt start av Dalabiblioteken har inte resurserna räckt till för att lägga fokus på biblioteksplanearbetet under 2023.

För att ha en gällande biblioteksplan under tiden en ny plan tas fram behöver nuvarande biblioteksplan förlängas till och med den 31 december 2024.

Faluförslag i urval

I ett faluförslag föreslås att den gamla simhallen görs om till en arena för utövande av dans och danssport. Förslaget skickas vidare för beredning till kommunstyrelsen.

Fritidsbank i Falun. I grannkommunen Borlänge finns nu en fritidsbank där man kan lämna in sport- och friluftsprylar som inte längre används för att de sedan ska kunna lånas ut gratis. Förslaget skickas vidare till kultur- och fritidsnämnden för beredning och beslut.

Vill se sänkt hastighetsgräns i tätbebyggt område till 30 km/h. Luftföroreningar ökar risken för en mängd sjukdomar. De minsta och farligaste partiklarna kommer från däckslitage. Vi bör därför minska biltrafiken samt att minska accelerationer och inbromsningar. Sänkta hastigheter minskar även skadligt buller och gör det säkrare och mer attraktivt att förflytta sig till fots och med cykel. Förslaget skickas till kommunstyrelsen för beredning.

Sidan uppdaterad 2024-03-11