Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Barn och vuxna åker skidor på snö

Fritidsbanken kan komma till Falun. På Fritidsbanken skulle man exempelvis kunna låna skidor och pjäxor.

Kommer Fritidsbanken till Falun?

Fritidsbanken kan vara på väg till Falun. Information om detta gavs vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde.

Fritidsbanken finns redan i flera dalakommuner, bland annat i Avesta, Hedemora, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Mora.

Nu kan Fritidsbanken också vara på väg till Falun.

– Kultur- och fritidsnämndens presidium har tillsammans med förvaltningschefen varit i kontakt med ledningen för Fritidsbanken Sverige om att de ska komma till Falun. Arbetet pågår, säger Fredrik Persson.

I en Fritidsbank kan man låna idrotts- och friluftsprylar helt gratis.

En fritidsbank får fler människor att aktivera sig och får chans att prova på olika idrotts- och friluftsaktiviteter. Konceptet fyller en stor roll i de flesta delarna av samhällets- och kommunernas verksamhet. Det är hälsofrämjande och positivt för miljön.

Vid senaste nämndsammanträdet informerade ordförande Fredrik Persson hela nämnden om planerna som finns.

Läslyft för missbrukare och hemlösa

Ett av informationsärendena som kultur- och fritidsnämnden hade på ärendelistan gällde att Falu stadsbibliotek är med som samverkanspartner i projektet ”Ett läslyft för hemlösa och missbrukare”.

Det är den regionala kulturföreningen Skådebanan i Dalarna som har sökt och beviljats medel från Kulturrådet för att genomföra projektet. Med som samverkanspartner finns även Ria-Stugan hela människan.

Falu stadsbibliotek har under de senaste åren i allt större utsträckning använts som mötesplats och värmestuga för missbrukare och hemlösa. Projektets ska förbättra och utveckla relationen mellan biblioteket och målgruppen samt förebygga stök.

Ett syfte med projektet är att skapa och bygga en metod för skriv- och läsfrämjande träffar för hemlösa och missbrukare som vistas på biblioteket eller Ria-stugan, och att arbeta för ett tillgängligt och jämlikt kulturliv.

Ser man till upplägget är tanken att genomföra en träff i veckan, som leds av två ledare, under våren och hösten 2024. Träffarna beräknas till 15 per termin och de kommer att vara cirka två timmar långa.

– Nämnden var oerhört positiv till att det här projektet nu startar upp. Tänk att kunna ge ett läslyft till hemlösa och missbrukare, som vanligtvis står en bit ifrån den sortens upplevelse, säger nämndordförande Fredrik Persson (S).

Nej till fotbollshall

I ett Faluförslag föreslår förslagsställaren att Falu kommun ska sponsra byggandet av en fotbollshall för spel med elvamannalag.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att föreslå kommunstyrelsen att avslå Faluförslaget. Detta med bakgrund att utveckling av fotbollsarenor i Falun sker i samarbete med föreningen Fotbollsvår som Falu kommun fotbollsföreningar står bakom.

– Fotbollsföreningarna har i dialog med kommunen förespråkat vikten av att få till fler konstgräsplaner i Falun. Ett arbete med att skapa fler spelytor pågår redan, säger Fredrik Persson.

Inget midsommarfirande i centrala Falun

Falu kommun kommer inte att anordna något midsommarfirande i centrala Falun.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att avslå ett Faluförslag, där förslagsställaren ville se ett midsommarfirande i centrala Falun med majstångsresning, enkel förtäring att köpa billigt och det som i övrigt hör till ett firande.

Förslagsställarens motivering är att det finns människor i Falu kommun som inte har möjligheter att ta sig till ett midsommarfirande utanför centrum.

Ett minus på 13 miljoner kronor

För 2023 redovisar kultur- och fritidsnämnden ett negativt resultat på minus 13 miljoner kronor.

Främsta förklaringen till den negativa avvikelsen är det nya badhuset, där färre betalande gäster än vad man kalkylerat med besökt badhuset under åren.

– Det pågår ett aktivt arbete med åtgärder kopplade till att få en budget i balans. Det ser vi som vår viktigaste uppgift i dagsläget, säger Fredrik Persson.

Förutom lägre intäkter för badhuset, har behovet varit stort av reparationer och underhåll på flertalet fritidsanläggningar.

Sidan uppdaterad 2024-02-15