Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på innebandyarenan på Lugnet

Falu kommun, genom Lugnet i Falun AB, kan komma att köpa innebandyarenan på Lugnet av IBF Falun.

Frågor/Svar: Köp av Falu Innebandyarena AB

Falu kommun, genom Lugnet i Falun AB (Lufab), föreslås köpa Falu Innebandyarena AB av IBF Falun. Köpeskillingen är satt till 5,5 miljoner kronor. Ärendet som närmast ska hanteras av kommunstyrelsen innehåller många detaljer och här kommer lite fakta kring dessa bitar.

Varför har frågan om att köpa Falu Innebandyarena AB uppkommit?

Frågan om ett köp av innebandyarenan och dess bolag kom i samband med att nuvarande ägare av arenan - IBF Falun - och Falu kommun diskuterat nya samarbetsformer. Detta med anledning av att innevarande samarbetsavtal löper ut under 2024. Dialogen inleddes i slutet av 2022.

Vilket är det totala förvärvspriset för Falu Innebandyarena AB?

Det totala förvärvspriset för Falu Innebandyarena AB är 5 500 000 kronor +/- substansvärde, det vill säga skillnaden mellan bolagets tillgångar och skulder. Lufab tar också över arenabolagets lån på 18,0 miljoner kronor.

Hur har detta pris fastställts?

Genom en kombination av värderingar samt ekonomiska analyser som legat till grund för de förhandlingar som genomförts. För att hitta rätt nivå på köpeskillingen har det gjorts en intern värdering av marknadsvärdet, en byggnadsvärdering och ekonomiska analyser, där fokus har varit att förvärvet inte ska innebära ökade kostnader för kommunen.

Den totala kostnaden per år (utifrån nuvarande ränteläge) för att drifta arenan uppskattas till 3 061 000 kronor. Med nuvarande nivå av externa intäkter på 1 778 000 kronor tillsammans med bibehållen intern finansiering på 1 305 000 kronor, blir resultatet + 22 000 kronor.

Hur bedömer man att det här en bra affär för Falu kommun?

Kombinationen av värderingarna och de ekonomiska analyserna har visat att förvärvet inte förväntas leda till ökade kostnader för kommunen.
För att säkerställa att köpeskillingen är motiverad i förhållande till marknadsvärdet har en extern oberoende värdering av marknadsvärdet genomförts och den finns som ett underlag inför beslut. Resultatet från den oberoende marknadsvärderingen visar att det finns ett stöd för köpeskillingen.

Vilka fördelar ser kommunen vid ett köp av arenan?

Lufab är den aktör på Lugnet som äger flertalet idrottsanläggningar, bland annat sporthallarna. Som ett led i en fortsatt utveckling av Lugnet skulle en idrotts- och evenemangsarena möta behovet från föreningslivet, utbildningsmiljö med idrottsfokus, elitidrott, barn- och ungdomsidrott samt evenemang och som även stärker kommunens kultur- och idrottsprofil.

Genom att integrera arenan till Lugnetanläggningens fastighetsförvaltning skulle kommunen få full rådighet över byggnad och fastighet vilket ger enklare gränsdragningar och stordriftsfördelar med samordning kring vaktmästeri, städning och underhållsorganisation. Genom att kommunen tar över arenan får Lugnetanläggningen dessutom en och samma bokningsaktör för aktiviteter, cuper och evenemang.

Hyran för föreningar kommer att vara densamma som för andra sporthallar. Det innebär att arenan får en lägre timhyra jämfört med nuvarande prissättning, vilket kommer att öka möjligheten för fler föreningar att nyttja arenan.

Ärendet kommer närmast upp som ett beslutsärende på kommunstyrelsen den 26:e mars. Mer information och handlingar i ärendet hittar du under handlingar och protokoll. Länk till annan webbplats. Under handlingar och protokoll gå vidare till Kommunstyrelsen, 2024-02-20, ärende 23.

Sidan uppdaterad 2024-03-12