Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild inifrån innebandyarenan, match pågår

Kommunstyrelsen sa ja till köp av innebandyarena

Kommunstyrelsen säger ja till att Falu kommun genom Lugnet i Falun AB förvärvar Falu Innebandyarena AB av IBF Falun. Ärendet ska dock upp till kommunfullmäktige för ett slutligt beslut.

Debatten om att Falu kommun ska köpa innebandyarenan av IBF Falun har debatterats flitigt den senaste tiden, och själva beslutsärendet kom också att skjutas framåt i tiden.

På tisdagen var det i alla fall kommunstyrelsens tur att ta sitt beslut i ärendet. Beslutet blev att aktieägaröverlåtelseavtalet gällande förvärv av Falu innebandyarena godkänns.

– Beslutet att förvärva Falu Innebandyarena AB av IBF Falun är välgrundat och välkommet. Det är en lösning som gynnar både idrotten och kommunen och som säkerställer en fortsatt positiv utveckling av Lugnets idrottsanläggningar, säger Liza Lundberg, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen var inte enig i sitt beslut. Den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – fick med sig samtliga partier i beslutet om hallköpet förutom Centerpartiet som valde att reservera sig mot beslutet. Liberalerna och Vänsterpartiet ville att köpesumman skulle vara 1 krona.

Tar över ägande och förvaltning

Förvärvet innebär att Lugnet i Falun AB, som i dag äger flertalet av anläggningarna på Lugnet, förvärvar 100 procent av aktierna och därmed tar över ägande och förvaltning av innebandyarenan.

Köpesumman uppgår till 5,5 miljoner kronor. Lufab löser dessutom nuvarande borgensåtagande på lånet som uppgår till 18 018 000 kronor.

För att säkerställa att köpeskillingen är motiverad till förhållande till marknadsvärdet har en extern oberoende värdering av marknadsvärdets gjorts. Av värdeutlåtandet den 23 februari 2024 bedöms marknadsvärdet till 23 miljoner kronor.

Både Falu kommun och IBF Falun är överens om att förvärvet av innebandyarenan är en bra lösning för båda parter. IBF Falun kan fokusera på de sportsliga bitarna och kommunen kan fortsätta utveckla Lugnetanläggningarna och Lugnetområdet.

Hyran till föreningar och externa aktörer kommer att vara densamma som för övriga sporthallar.

Ett slutligt beslut i ärendet fattas av kommunfullmäktige vid sammanträdet i april.

Sidan uppdaterad 2024-03-26