Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Första spadtaget.

Första spadtaget för "nya Kristinehallen" är nu taget. Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande, greppade spaden under överinseende av Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Andreas Furubom, från entreprenören Peab, och David Lundblad, länsmusikchef.

Första spadtaget för "Nya Kristinehallen"

Nu är första spadtaget för om- och nybyggnationen av Kristinehallen genomfört. I januari 2027 ska allt vara klart för inflyttning och riktpriset för byggnationen är satt till 227 miljoner kronor.

– Vi kommer att få en konserthall värd namnet och det blir fantastiskt. Det är roligt att vi nu äntligen är i gång med bygget, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Satsningen innebär att Musik i Dalarna kommer att få en samlad hemvist för sin verksamhet, och den nya Kristinehallen kommer att få en bättre konsertlokal med god akustik, anpassad för klassisk musik.

Falu kommun står för själva bygget och kommer sedan att hyra ut lokalerna till regionen.

Entreprenör är Peab. Riktpriset för om- och nybyggnationen är satt till cirka 227 miljoner kronor.

Budgeten ska hållas

– Det är viktigt att vi klarar budget, och det arbetet kommer att vara en kontinuerlig process där beslut om vägval kommer att behöva tas, säger Liza Lundberg och får medhåll av Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande.

Vissa saker har redan gjorts för att hålla ned kostnaderna för byggnationen, bland annat handlar det om ett billigare val av golv.

– Akustiken är viktig och kring den kommer vi inte att göra några förändringar, säger Elin Norén.

Från Musik i Dalarnas sida är man glada och lättade över att byggnationen nu drar igång på allvar.

– Det här är en viktig dag, då vi nu kan se att vi är på väg. Vi ser fram emot att få flytta in i nya lokaler i januari 2027, säger David Lundblad, länsmusikchef.

Under byggtiden blir Kulturhuset tio14 en viktig del i Musik i Dalarnas verksamhet och i synnerhet för Dalasinfoniettan.

Stolar och scenutrustning plockas bort

Peab har redan småstartat sitt arbete och just nu håller man på med att plocka bort stolar och scenutrustning ur den befintliga konsertsalen.

Fram till sommaren pågår också andra rivningsarbeten.

Under hösten börjar stommar att sättas upp utvändigt och då synliggörs också arbetet för allmänheten på ett annat sätt.

Vägavstängningar behöver göras

Logistiken kring bygget kräver också en del.

Vid om- och tillbyggnationen av Kristinehallen kommer byggentreprenören att behöva en etableringsyta, där manskapsbaracker kommer att sättas upp och material förvaras. Grusplanen vid Östra skolan kommer att användas för detta ändamål.

Under den här veckan etableras också ett arbetsområde kring Kristinehallen, vilket bland annat innebär att både Skolgatan, delar av Bergmästaregatan och vissa parkeringsplatser berörs.

Skolgatan blir under byggtiden en återvändsgränd och på Bergmästaregatan, från Nybrogatan till Skolgatan, blir det fordonstrafik förbjuden.

Det blir också parkeringsförbud på Nybrogatan från Trotzgatan till Bergmästaregatan, på grund av framkomlighet för byggtrafik

Gående kan ta sig fram på den avstängda delen av Bergmästaregatan via en tillfällig gångbana och övergångsställe på Skolgatan över till Läroverksparken. Cykel ska ledas på den tillfälliga gångbanan.

Här finns mer information om "Nya Kristinehallen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-04-02