Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bananer och chokladbollar.

Fika Forever - nu fikar vi för framtiden

11-18 maj är det dags för Fairtrade-kampanjen Fika Forever, en kampanj som syftar till att främja klimatsmarta jordbruk och motverka barnarbete.

Fairtrade är en oberoende certifiering av varor som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Varor som producerats i länder med utbredd fattigdom kan certifieras.

Odlare och anställda som producerar Fairtrade-produkter får förbättrade ekonomiska villkor. Detta sker genom att Fairtradecertifieringen har kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna eller de anställda också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna eller de anställda.

Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Här kan du läsa mer om Fairtrade.

Fika Forever

11-18 maj genomförs vårkampanjen Fika Forever, som alltså syftar till att främja klimatsmarta jordbruk och motverka barnarbete.

När vi fikar Fairtrade får odlarna som plockat kaffebönorna och skördat kakaofrukterna en bättre betalning och ökade möjligheter att lyfta sig ur fattigdom.

Med kampanjen synliggörs människorna bakom de råvaror som många av oss förknippar med en fikapaus. Genom att fika Fairtrade är du med och uppmärksammar hållbar konsumtion samtidigt som du utmanar andra att göra detsamma.

Läs mer om kampanjen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falu kommun är Fairtrade City 2024

Falu kommun fortsätter att uppfylla kriterierna för att vara Fairtrade City. Förnyelseansökan är godkänd och Falu kommun är Fairtrade City 2024.

Fairtrade city är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion och hållbar handel som baseras på mänskliga rättigheter och omtanke för miljön.

Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier för hållbarhetskrav i upphandlingar och bedriver ett aktivt informations- och engagemangarbete.

Diplomeringen innebär också att kommunen ingår i ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar tillsammans med lokala aktörer inom civilsamhälle och näringsliv för att uppnå de globala målen i Agenda 2030.

Här kan du läsa mer om diplomering och Fairtrade. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2024-05-08