Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Sjuksköterskestudent efter tre år i Sverige

Lousine har under sina tre år i Sverige hunnit läsa klart SFI, läsa upp betyg, göra högskoleprovet och börja studera sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Dalarna.

Lousine Hawasly 23 år kom till Sverige för tre år sedan med sin mamma och bror. När de hade fått asyl blev mamman och brodern hänvisade till Rättvik medan Lousine fick en hänvisning till Malmö. Eftersom hon gärna ville bo närmare sin familj sökte hon sig till Falun.

- Anledningen till att jag valde Falun var för högskolan, mitt mål var att studera där och jag ville bo nära den och min familj i Rättvik berättar Lousine.

I Damaskus i Syrien hade Lousine läst engelsk litteratur under två år på Universitetet. Här i Sverige tyckte hon att sjuksköterska var ett bättre yrke att satsa på. Det gjorde att hon behövde läsa vissa ämnen som hon inte hade sedan tidigare för att kunna börja utbildningen. Under de tre år som Lousine varit i Sverige har hon hunnit lära sig ett nytt språk, läst natur 1 och 2, kemi och matematik 2 och 3 B. Dessutom har hon nu gått en termin på Högskolan Dalarnas sjuksköterskeprogram.

Hårdare att studera i Syrien

Att plugga i Sverige skiljer sig en del ifrån hur det var i Syrien berättar Lousine.

- Om du kuggar på ett prov på universitetet i Damaskus så får du lov att gå om hela året. Här i Sverige är de verkligen snälla då en kan göra om bara provet, säger Lousine.

Efter studierna hoppas hon på att få jobba på lasarettet i Falun. Just nu jobbar hon extra på ett demensboende i Ludvika samt som språkstöd på flyktingmottagningen i Falun.

- Jag trivs bra i Falun för här finns allt, säger Lousine med ett leende.

Lousine tror att det är många nyanlända som tror att det inte är möjligt att uppnå högskoleexamen i ett nytt land. Om du är akademiker från hemlandet kan du bli det här också utan att det tar allt för lång tid menar Lousine.

- Det gäller bara att fokusera på rätt saker, avslutar Lousine.

I framtiden hoppas Lousine Hawasly få jobb på lasarettet i Falun.

I framtiden hoppas Lousine Hawasly få jobb på lasarettet i Falun.

Sidan uppdaterad 2019-07-29