Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Föreningslivet kan vara avgörande för integrationen

Sheyma Sheikhnur kom till Sverige från Somalia med sin familj för 27 år sedan. Då var Sheyma nio år och fotbollsträningen blev en avgörande faktor i hennes liv. Idag arbetar hon som integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund.

Sheyma berättar att hon är tacksam för att hennes föräldrar stöttade henne i hennes fotbollsintresse. Det gav henne en möjlighet att bygga en identitet och tillhörighet i det nya landet. Idag känner Sheyma sig trygg i alla rum i Falun och det känns som att hon alltid har bott här. Sheyma jobbar med att försöka få andra att känna sig lika välkomna in i föreningslivet.

- 2017 började jag jobba som integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund, berättar Sheyma.

Sänka trösklarna in i föreningen

Hennes jobb går ut på att ge idrottsföreningarna i Dalarna möjlighet att sänka trösklarna in i föreningen. Det kan handla om normer, ekonomi och synen på prestation som föreningarna behöver jobba med för att alla samhällsgrupper ska kunna känna sig välkomna.

En del föreningar kan behöva anamma en ny syn på träning och tävling anser Sheyma. De behöver fokusera på glädje och utveckling snarare än elitprestationer. Ett långsiktigt fokus där alla är inkluderade ger även bättre förutsättningar för att nå en elitnivå menar Sheyma.

- För att komma in i det svenska samhället är föreningslivet en viktig och i bland avgörande faktor, säger Sheyma.

- I Sverige umgås vi genom olika typer av föreningar. Det är så vi skapar identitet och samhörighet, speciellt under barn och ungdomsåren, avslutar Sheyma.

Sheyma Sheikhnur, integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund.

Sheyma Sheikhnur, integrationskoordinator på Dalarnas idrottsförbund.

Sidan uppdaterad 2019-07-24