Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Lärde ut svenska i väntan på uppehållstillstånd

Basel Hanna kom till Sverige i oktober 2015 och därefter följde en väntan på uppehållstillstånd i ett och ett halvt år. Under den tiden lärde sig Basel svenska och började även lära ut det han kunde till andra.

Innan en person har fått ett uppehållstillstånd i Sverige så har man inte rätt att börja läsa SFI. Det gjorde att Basel fick hitta andra vägar för att lära sig svenska.

Han började med att titta på Youtubefilmer och använda olika appar. Efter ett tag kom han i kontakt med ett svenskt par som hade svenskundervisning i en kyrka i en närliggande by till flyktingförläggningen. Efter att ha deltagit i deras undervisning ett tag fick han själv börja att lära ut svenska till nyanlända.

Viktigt med kontaktnät

Genom en bekant lyckades Basel får praktik på en skola. Praktiken varade i sex månader och under den tiden höll Basel bland annat en del lektioner i engelska.

- För att få ett jobb eller en praktik i Sverige är det jätteviktigt med kontakter. Jag har många bekanta som saknar kontaktnät och då blir det problem med att få jobb trots att de har utbildning, berättar Basel.

Skönt att landa och känna stabilitet

Basel hade med sig en fyraårig universitetsutbildning i engelsk litteratur när han kom till Sverige. I Syrien leder den utbildningen till ett lärarjobb med undervisning i engelska. Sin utbildning har han fått validerad i Sverige till en kandidatexamen i engelska, vilket inte ger någon lärarbehörighet.

När Basel 2017 fick uppehållstillstånd flyttade han in hos några bekanta i Falun. Han fick ett vikariat som fritidsledare och studiehandledare på Slättaskolan och senare ett på Tegelbruksskolan. Sedan en månad tillbaka har han fått en tillsvidareanställning som fritidsledare och studiehandledare på Tegelbruksskolan.

- Efter att ha varit på flykt och känt mig osäker på framtiden så känns det skönt att få landa och känna stabilitet. Jag har ett fast jobb och en familj som jag länge drömt om. Men i framtiden vill jag vidareutbilda mig på högskolan här i Sverige, säger Basel.

Basel Hanna

Basel Hanna jobbar som fritidsledare och studiehandledare på Tegelbruksskolan.

Sidan uppdaterad 2019-07-24