Publicerad
Volleybollträning med plats för fler
Projektet Volleyboll för alla är igång på Lugnet i Falun. Syftet med projektet är att skapa en mötesplats för alla som är intresserade av att spela, oavsett bakgrund, kön och ambitionsnivå.
Falu kommuns integrationsenhet har i samarbete med Röda Korset i Falun och Dalarnas Idrottsförbund fått beviljat projektmedel av Länsstyrelsen Dalarna. Projektet Volleyboll för alla håller på under tidsperioden september 2019 till och med december 2020.
Yasin Rezai hade inte spelat volleyboll innan han kom till Sverige. När han kom till Falun fick han först bo i en familj och där spelade barnen volleyboll. Yasin lärde sig att spela av dem och nu har han tränat volleyboll under tre års tid.
– Från början samlade vi ihop pengar i gruppen för att kunna hyra en hall men det blev för dyrt i längden. Vi är så tacksamma att vi kunde få hjälp av Röda korset att hyra hall, säger Yasin.
Mer än bara träning
Just nu tränar ett 30-tal killar och en tjej volleyboll två dagar i veckan på Lugnet. Det är främst för motionen de tränar men en del kan även tänka sig att satsa för elitverksamhet.
– Många kanske tänker att det ”bara” är träning, men för oss är det så mycket mer. Det är ett sätt att koppla bort alla sina problem. När jag är på planen är jag bara i nuet och jag slipper fundera så mycket, säger Yasin allvarsamt.
Syftet med projektet är att skapa en mötesplats för alla som är intresserade av att spela volleyboll, oavsett bakgrund, kön och ambitionsnivå. Verksamheten ska också vara en arena som underlättar integrationen. Ett centralt mål är att bilda förening, men det som utmärker projektet är att det alltid kommer att finnas tid och plats för både de som vill spela volleyboll för att umgås och motionera, men också för de som vill bilda förening och spela matcher.
Nyanställd projektledare
Maja Vahlberg är nyanställd projektledare av Röda Korset i Falun. Hon har ett stort ideellt engagemang på sidan av sitt nya jobb. Maja är aktiv i Djurens Rätt där hon har varit med och arrangerat mässan Vegovision i Umeå och volontärarbetat på den i Göteborg. Nu försöker hon även att bilda en lokalförening här i Borlänge-Falun. Maja är aktiv i Civilförsvarsförbundet inom Frivilliga Resursgruppen där hennes främsta inriktning är kriskommunikation.
Inom Röda korset så är Maja inte enbart projektledare utan är även hållbarhetsambassadör för de lokala kretsarna i Region Mitt. Hon är ett bollplank till de som jobbar lokalt, framför allt i secondhand-butikerna. Insatsen utgår ifrån ett arbetsmaterial i hållbar utveckling där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ingår.
- Volleyboll för alla är ett integrations- och jämställdhetsprojekt med ambitionen att ha 60 medlemmar innan projektet är slut. Vi strävar mot att det ska vara en jämn fördelning mellan kvinnor och män berättar Maja.
De minst 60 medlemmarna som den nya föreningen satsar på att få behöver inte alla vara aktiva spelare berättar Maja. Målet är att det ska vara minst 40 spelande medlemmar. Det behövs även folk runtomkring så som materialare och andra funktionärer.
– Allt deltagande under projektperioden är gratis och inga förkunskaper krävs, poängterar Maja.
Yasin avslutar med att säga att alla är välkomna oavsett språk eller nationalitet.