Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

mörkhårig tjej med munskydd på sig

Användning av munskydd i vård- och omsorgsverksamheten

Här följer information gällande användning av munskydd inom vård- och omsorgsverksamheten i Falu kommun.

Vård- och omsorgspersonal att använda munskydd när ett avstånd på minst 2 meter inte kan hållas till patient, omsorgstagare eller till kollegor.

Syftet med att bära munskydd på detta sätt är att skydda personer i omgivningen från droppar och stänk ifrån luftvägarna hos den som bär munskyddet. I de fall det bedöms vara särskilt viktigt att personalens ansikte är synligt kan visir användas istället för munskydd till exempel inom demensvård eller hos personer med hörselnedsättning som behöver kunna läsa på läpparna.

Inom hemtjänsten kan det förekomma användning av munskydd eller visir, beroende på omsorgstagarens behov och situation eller om det redan finns en etablerad välfungerande rutin med visir.

Falu kommuns rutiner är framtagna i samråd med Smittskydd och vårdhygien Dalarna.

Användning av munskydd ska ske med goda hygienrutiner för att inte sprida smitta via händerna till/från munskyddet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Munskyddet får heller aldrig användas som en ursäkt att arbeta med symtom, att strunta i att hålla avstånd eller att slarva med handhygienen.

Sidan uppdaterad 2021-07-27