Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

en arm som får vaccin i en spruta

Nu kan du som är 16 år och äldre vaccinera dig

Region Dalarna öppnade på tisdagen möjligheten för personer som är 16 år eller äldre att vaccinera sig via drop-in på Kulturhuset Tio14.

Under den här veckan och nästa vecka öppnar drop-in vaccinationen även för ungdomar från 16 år på Kulturhuset Tio14 i Falun. Tidigare bestämdes att vaccination av den här åldersgruppen skulle få vaccinera sig i samband med skolstart.

– Region Dalarna kommer som planerat att genomföra vaccination av gruppen 16-18 år i och med skolstarten. Men vi ser att vi har tider samt tillgång på vaccin kommande veckor och vill därmed erbjuda de 16-18 åringar som vill en chans att vaccinera sig redan innan skolstart, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Betydelsefullt innan skolstart

Enligt Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna är att vaccinera sig det viktigaste man kan göra för att bromsa smittspridningen. Myndigheterna anser att det är viktigt att så många som möjligt som kan vaccinera sig väljer att göra det eftersom det är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

– Vi har i Falu kommun sedan tidigare infört många rutiner inom skolan för att minska smittspridningen av covid-19. Att så många som möjligt är vaccinerade innan skolstart kommer vara en oerhört viktig åtgärd i vårt arbete med att minska smittspridningen inom de här åldersgrupperna, säger Johan Björklund, hälso- och sjukvårdschef i Falu kommun.

Så går det till

Du som är mellan 16-18 år kan boka en tid via 1177/dalarna eller välja att dyka upp på drop-in för att få din första dos vaccin mot covid-19. Det gäller från det året du fyller 16 år (född 2005 och framåt).

Du kommer vid vaccinationstillfället att få göra en hälsodeklaration där du får svara på frågor om bland annat i fall du har några allergier. Det kommer även säkerställas att du verkligen vill vaccinera dig samt förstår innebörden av ditt val att vaccinera dig, alltså ger ditt samtycke genom att svara på kontrollfrågor. Följer en målsman med kan hen lämna samtycke och då behövs inga kontrollfrågor.

Det är bara att dyka upp mellan klockan 09.00 och 18.00 och ställa dig i kön markerad med drop-in. Ta med dig legitimation.

Fakta om vaccination från Region Dalarna

  • Just nu vaccinerar Region Dalarna personer som är 18 år eller äldre mot covid-19.
  • Cirka 80 procent av invånarna i Dalarna har vaccinerat sig.
  • Vaccination är alltid frivilligt.
  • Lindriga biverkningar är vanliga efter vaccinationen.
  • Du får vaccinet i två doser. Då får du ett effektivt och långvarigt skydd.
  • Det krävs två doser för att få 90 procentigt skydd mot mutationerna.
  • Har du frågor och funderingar om vaccin? På 1177.se finns kvalitetssäker information. Länk till annan webbplats.
Sidan uppdaterad 2022-06-20