Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En kvinna som ler.

Stort behov av uppdragstagare

Behovet av uppdragstagare för uppdrag som kontaktperson, ledsagare, avlösare i hemmet samt stödfamilj, är stort inom Falu kommun. Och nu söker man med ljus och lykta efter personer som vill hjälpa andra människor.

– Vi letar efter alla personer som vill hjälpa andra människor. Vi har idag cirka 300 uppdragstagare. Och har man tiden och viljan finns möjlighet att ha fler än ett uppdrag. Det säger handläggarna Linda Haglund-Ols och Andreas Anterud.

De ansvarar för att verkställa insatserna avlösarservice i hemmet, ledsagarservice och stödfamilj inom LSS, samt kontaktperson inom LSS, äldreomsorgen och vuxen, exempelvis missbruk, socialpsykiatri.

Medmänniska och stöd i vardagen

Det man nu söker efter är:

  • Kontaktpersoner. En kontaktperson är en medmänniska som har tid och intresse av att vara en god vän och ett stöd i vardagen för dig med utvecklingsstörning eller någon form av fysiskt eller psykiskt funktionsvariation. Att vara kontaktperson innebär att man är en kompis och medmänniska till en person som av olika anledningar har särskilda behov. Uppdragen skiljer sig åt beroende på individens behov och önskemål.
  • Avlösarservice i hemmet. Denna insats beviljas vanligtvis till barn. Att ha uppdrag som avlösare innebär att man tillfälligt övertar, hjälper eller stöttar vårdnadshavare med tillsynen av barnet i deras hem.
  • Ledsagarservice. Ledsagarservice innebär att man stöttar och följer med en person till olika planerade aktiviteter och ärenden. Det kan vara allt från läkarbesök till träningspass.
  • Stödfamilj. Denna insats beviljas vanligtvis till barn och ungdomar inom LSS. Att vara Stödfamilj innebär att man öppnar upp sitt hem för en person med funktionsnedsättning under en några dygn i månaden, exempelvis en helg per månad.

Finns det några kriterier för att bli uppdragstagare?

– Ja, som kontaktperson får man ej vara straffad för grova brott. I övrigt krävs ett engagemang och ett gott hjärta med vilja att hjälpa och stötta en annan människa. Vi har inga krav på utbildning eller erfarenhet. Det är inte heller ett krav att vara över 18 år, det viktiga är att ha en personlig mognad och en vilja att göra gott, säger Andreas Anterud och Linda Haglund-Ols.

Arvoderat uppdrag

Uppdragstagare får ett arvode och uppdraget har man vid sidan om sin vanliga sysselsättning.

Hur gör man om man vill bli uppragstagare?

– Man kan antingen fylla i och skicka in ett formulär via Falu kommuns hemsida, där du anmäler intresse om att bli kontaktperson. Alternativt ringa via Falu kommuns kontaktcenter 023-830 00.

Här hittar du formuläret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Och man söker kontinuerligt efter personer för uppdrag.

– Är du intresserad men känner dig osäker så hör av dig så berättar vi gärna mer. Det är viktigt för alla inblandade att du som uppdragstagare känner dig trygg i ditt uppdrag och därför sker matchning efter bakgrund, erfarenhet, intressen och utefter tid du kan avsätta för ett uppdrag, säger Linda Haglund-Ols och Andreas Anterud.

Sidan uppdaterad 2021-09-06