Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En person som trycker på testknappen på en brandvarnare.

Testa dina brandvarnare idag

Idag på Brandvarnardagen uppmanas alla att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar.

Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till nästan 6 500 av dessa.

Idag, den 1 december, uppmärksammas Brandvarnardagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar.

Vanligaste brandorsakerna

De vanligaste brandorsakerna i Sverige är glömd spis och soteld i skorsten, och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare. Det saknas brandvarnare i många hem.

– Man kan se det som en bra och billig livförsäkring, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen.

Det här är Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips:

  • Placera brandvarnaren i taket, läs också alltid tillverkarens anvisningar om placering.
  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.
  • Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.
  • Placera brandvarnare i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så du hör om det larmar när du sover.
  • Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.
  • Se till att få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Här kan du registrera dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så testar du din brandvarnare

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

Mer information finns hos Brandskyddsföreningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-12-01