Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Sara Lundgren och Ulrika Hellmo porträtt på Stora torget i Falun

Sara Lundgren har varit projektledare och Ulrika Hellmo har gjort hembesöken.

Lyckat fallförebyggande arbete - seniorvägledare anställs

Under drygt tre års tid har Ulrika Hellmo och Sara Lundgren jobbat med ett projekt för äldre för att förebygga fall i hemmet. Projektet har fallit mycket väl ut och nyligen beslutade omvårdnadsnämnden att anställa en seniorvägledare på heltid.

I projektet gör en arbetsterapeut hembesök hos personer som är 80 och äldre i Falu kommun. Under besöken utgår man från en intervjumanual för att kartlägga individens unika behov. Därefter erbjuds genomgång av hemmet, som fallsäkras.

– Vi genomförde en förstudie innan vi startade projektet för att identifiera kunskapsläge och vad vi skulle satsa på. Det är individbaserade åtgärder i teamsamverkan som har bäst evidens. En arbetsgrupp med dietist, biståndshandläggare, distriktssköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut tog fram en samtalsmodell med frågor för att kunna se vilket behov just den personen vi träffar har, säger Sara Lundgren.

Uppföljning visar goda resultat

Projektet startade 2019 och uppföljningen visar vad som hänt med de personer som besökts.

– Vi kan bland annat se en ökad självständighet, att personer blir tryggare genom ökad kunskap, att de äter bättre, har ökat aktivitetsnivån och att de fallsäkrat sitt hem, säger Sara Lundgren.

Redan innan besöken sker skickas information ut med brev, innehållande foto på den person som kommer på själva besöket. Det skapar förtroende och trygghet innan själva besöket. Personerna får även ett telefonsamtal innan besöket och vid besöket har arbetsterapeuten en väl synlig legitimation.

Hälsosamt åldrande

Två personer har jobbat med projektet i Falu kommun. Sara Lundgren är projektledare som haft hand om bland annat kommunikationsinsatser och uppföljningar. Ulrika Hellmo har genomfört och planerat själva besöken som till stor del även handlar om att tillgängliggöra information. Att berätta om vad det finns för resurser och möjligheter i Falu kommun som passar personens behov.

– Det är helt fantastiskt roligt. Att få ha tagit del av så mångas livshistorier. Historier som försvunnit, det kommer fram saker som de kanske inte berättat för någon innan. Vissa kanske känner en ensamhet. Man kommer väldigt nära personer och det är många som jag skulle vilja åka tillbaka till, säger Ulrika Hellmo.

Samarbete över gränserna

Under projekttiden har omvårdnadsnämnden löpande tagit del av arbetet, vilket identifierats som en framgångsfaktor.

Det gränsöverskridande samarbetet är ytterligare en framgångsfaktor.

– Det är många som har samverkat, bistånd, kommunrehab, träffpunkterna, kommunfixaren med flera. Vi märker att vi behöver samarbeta över gränserna för att nå framgång. Alla kan inte vara inom sin tårtbit. Det är så häftigt att se resultaten och få göra det här, säger Sara Lundgren.

Sidan uppdaterad 2022-04-20