Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Karta över Falu kommun med namn på trygghetspunkter

Angående gasbranden i Staberg

Det har brunnit i en industrilokal med gasflaskor. Räddningsledaren vid branden i Falun meddelar att faran nu är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts. Riksväg 69 har nu öppnat för trafik då riskområdet minskats till 50 meter.

Uppdatering 4 augusti klockan 12:42

Räddningstjänsten har nu under förmiddagen hanterat två acetylenflaskor genom skjutning och även undersökt flera flaskor med värmekamera. Vid lunchtid kom beskedet att riskområdet nu minskas till 50 meter, vilket innebär att riksväg 69 åter kan öppna för trafik.

Uppdatering 4 augusti klockan 08:08

Räddningstjänsten har under tidig morgon kunnat gå in i brandområdet för att genomföra en mer detaljerad riskanalys. Dessvärre har de hittat en acetylenflaska som brinner och som kan misstänkas vara utsatt för sönderfall med tryckökning i kärlet som följd. En explosion i flaskan kan inte uteslutas varvid det tidigare riskområdet och avspärrningar på 300m preliminärt kommer kvarstå under torsdagsdygnet.

Riksväg 69 är fortsatt avstängd i området.

Räddningstjänsten beklagar givetvis de olägenheter det här medför för boende och trafikanter i området. 

Uppdatering 3 augusti klockan 15:00

Avspärrningarna på riksväg 69 och riskområdet kommer preliminärt att kvarstå till 05:00 torsdag 4 augusti meddelar Räddningstjänsten Dala Mitt.

Uppdatering onsdag 3 augusti klockan 13:59

Viktigt meddelande till allmänheten i Staberg i Falu kommun i Dalarnas län. Räddningsledaren vid branden i Falun meddelar att faran nu är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts. Observera att riksvägen fortfarande är avstängd. Enligt prognos till klockan 20.00 ikväll.

Räddningsledaren uppmanar boende i närheten att fortsatt hålla avstånd till platsen fram tills räddningsarbetet är helt avslutat. Riskområdet kvarstår fortfarande.

Branden påverkar trafiken vid riksväg 69. Riksvägen förbi Staberg har varit helt avstängd för räddningsarbetet sedan tisdagseftermiddagen, då gasflaskor måste kylas ner. Den aktuella sträckan som stängts av är från Staberg till Färnviken.


Uppdatering onsdag klockan 09:15
Vägen kommer att vara avstängd fram till och med onsdag kväll. Preliminärt till klockan 20. Det gäller trafik i båda riktningarna. Obsverera att sluttiden är preliminär och kan komma att ändras.

VMA:t är fortfarande aktuellt, även om riskområdet är mindre. Initialt var det cirka 1000 meter, nu är det kring 300 meter meddelar Räddningstjänsten Dala-Mitt.
Bor man i området bör man stänga fönster och ventilation.

Räddningstjänsten samverkar med Falu kommuns hemtjänst.
Vid eventuella frågor gällande hemtjänsttagare, hälso- och sjukvård:
Johan Björklund, hälso- och sjukvårdschef, telefon: 023-829 89.


Vi fortsätter att bevaka och följer den fortsatta utvecklingen och uppdaterar den här nyheten när vi har ny information.

För mer information lyssna även på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Sidan uppdaterad 2022-08-08