Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Astrid Lidman, porträtt i arbetskläder

Astrid sommarjobbade inom hemtjänsten

Astrid Lidman är 17 år. Hon sommarjobbade inom hemtjänsten i somras. Det var hennes första riktiga sommarjobb och det bjöd på en hel del lärdomar och erfarenheter. Och kärlek, både till yrket och gemenskapen bland kollegor och kunder.

Det var tufft i början för Astrid och hon funderade vad hon hade gett sig in i. Men hon ansträngde sig, löste de olika svårigheterna och växte som person både erfarenhetsmässigt och känslomässigt. Och, hon jobbar fortfarande kvar som vikarie inom omvårdnadsförvaltningen ibland när det behövs.

– Det var väldigt tufft i början. Bitvis var det kämpigt men i slutet av jobbperioden var det så mycket lättare. Första veckorna hade jag svårare att hitta till kunderna själv. Till en början följde jag alltid med en av dem ordinarie och hade därför lite koll på vart kunderna bodde. Det var svårt till en början att hitta dit själv, men jag visste samtidigt att jag bara kunde ringa till mina kollegor om jag behövde hjälp, säger Astrid Lidman.

Att komma in i en personalgrupp inom vården under sommaren, när många i den ordinarie personalen har semester, kan vara utmanande. Men Astrid var efterlängtad.

– All personal är hur trevlig som helst och jag har blivit bemött på ett snällt och fint sätt från första dagen.

Att man gör någonting bra och hjälper till. Det känns fantastiskt.

/Astrid Lidman, 17 år, sommarvikarie 2022 inom hemtjänsten

Varierande arbetsuppgifter

Som sommarvikarie är det några sysslor inom hemtjänsten som man inte kan göra, till exempel att ge mediciner, men bortsett från det så får man göra nästan alla moment. Dagen börjar alltid med ett morgonmöte och sedan får man sitt schema för dagen i jobbmobilen där man ser vilka kunder som man ska besöka.

– Vissa dagar är det lugnare, andra dagar är det fullt upp. Arbetsuppgifterna varierar, det kan till exempel vara inköp, beredning av måltid, social tillvaro och för vissa moment är man två personer om man till exempel ska byta kateter.

– Man behöver inte kunna allt första dagen, och inte sen heller. Det finns hjälp man kan få. De man jobbar med är väldigt snälla. Det löser sig alltid.

Astrid Lidman i arbetskläder

- Man får ett annat perspektiv på saker. Livet. Man ser hur tufft det kan vara och det finns de som har det väldigt jobbigt utan att ha gjort något för att hamna där. Jag har fått en annan respekt för livet och att ta tillvara på det, säger Astrid Lidman

Varm känsla i magen

Det mest värdefulla som Astrid tar med sig från sitt sommarjobb är känslan av kärlek och att vara behövd. Och en varm gemenskap med alla kollegor.

– Att man får träffa så många människor och att man får den här känslan att man gör någonting bra och hjälper till. Man hjälper den här personen som behöver hjälp. Och den personen ger också tillbaka. Det känns fantastiskt.

En kund inom hemtjänsten blir inte bara en kund utan även en speciell vän.

– Man blir väldigt tight med kunderna och när man får det förtroendet så känns det, man blir väldigt glad och kommer till jobbet med ett leende.

Förutfattade meningar

Det råder ofta förutfattade meningar om ett jobb inom hemtjänsten och vilka arbetsuppgifter man får utföra. Till exempel att man bara får hjälpa till med toalettbesök eller handla mat som vikarie.

– Ja, det är många förutfattade meningar och man ska vara beredd på att det är tufft i början. Men det är bara vissa moment, jobbet är så mycket mer. Man får en väldigt fin kontakt med kunderna och blir bemött på ett fint sätt. Sen kan alla ha en dålig dag men de allra flesta har förståelse för dig när du kommer.

Rekommenderar alla att prova

Astrid rekommenderar alla att prova på att sommarjobba inom vården.

– Man ska inte döma ut yrket. Det är slitigt, jobbigt och tufft i början men när man kommit över vissa trösklar så är det så mycket mer. När det var tufft så tänkte jag att vad hade jag gjort i deras (kundernas) situation. Man ska inte lyssna på alla förutfattade meningar.

Astrid har utvecklats som person under sommaren, och hon jobbar som sagt kvar inom hemtjänsten när det behövs extra hjälp vissa veckor.

– Man får ett annat perspektiv på saker. Livet. Man ser hur tufft det kan vara och det finns de som har det väldigt jobbigt utan att ha gjort något för att hamna där. Jag har fått en annan respekt för livet och att ta vara på det.

Världens viktigaste vikarier

Astrid Lidman porträtt

Namn: Astrid Lidman

Ålder: 17 år

Titel: Hemtjänstmedarbetare sommaren 2022

Aktuell: Sommarjobbade inom hemtjänsten i Falu kommun 2022, vilket var Astrids första jobb någonsin.

Sök sommarjobb hos oss du med!

Fotograferat bakifrån en hand som ligger på en äldre persons axel

Läs mer och ansök här: falun.se/vikarie

Sidan uppdaterad 2023-01-30