Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hand håller i vattenkanna som strilar vatten ner på växter

Bevattningsbegränsningar - det här gäller

Från och med 12 juni råder bevattningsbegränsningar i Falu kommun. Här får du mer information från Falu Energi & Vatten, om vad det innebär för dig som använder allmänt dricksvatten.

Det finns gott om vatten i våra vattentäkter, men när det blir varmt väder ute ökar vattenförbrukningen. En genomsnittlig dag kan förbrukningen öka med mer än 30 procent.

– Det sätter press på vattendistributionen. När för många använder mycket vatten samtidigt går våra vattenpumpar på maxkapacitet och vi hinner inte återfylla våra vattenreservoarer. Om det bli problem med reserverna blir det snabbt brist på dricksvatten och då kan det bli aktuellt med bevattningsförbud. Genom att använda vattnet smart, kan vi undvika det, säger Lena Melander, chef för vattenförsörjning på Falu Energi & Vatten.

Bevattningsbegänsningarna gäller allmänt dricksvatten

Från och med 12 juni får du som bor i Falu kommun endast använda en större mängd dricksvatten, exempelvis när du vattnar gräsmattan, från klockan 23.00 till klockan 05.00.

Undvik onödig vattenanvändning så länge begränsningarna håller i sig. Vi informerar löpande om det sker några förändringar.

Genom enkla åtgärder i vardagen kan du bli vattensmart och bidra till en hållbar vattenanvändning:

  • Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
  • Använd kommunala badplatser för att kyla dig istället för att fylla din pool med dricksvatten.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om det finns möjlighet.

Läs mer på Falu Energi & vattens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-06-12