Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Levande ljus

Föreläsningar och ljusmanifestation på Suicidpreventiva dagen

Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av WHO för att sätta arbetet med att förhindra suicid på agendan. Under veckan anordnas ett flertal föreläsningar och en ljusmanifestation i Falun.

I Dalarna mister vi varje år ca 50 personer i suicid, och Dalarna är därmed det län i Sverige med det näst högsta antalet självmord per 100 000 invånare mellan 2017-2021.

Den 10 september är den årliga internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen - WHO - för att sätta arbetet med att förhindra suicid på agendan.

Föreläsningar och ljusmanifestation

Under vecka 36 anordnas ett flertal föreläsningar och en ljusmanifestation i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

  • 7 september: Föreläsning klockan 18.00 på Slaggatan 39 om psykisk hälsa, autism, självskadebeteende och varför Stina och Lisa valde livet trots stora och många motgångar. Max 20 personer får plats i lokalen.
  • 8 september: Ljusmanifestation klockan 16.00 på Stora torget, arrangerat av Svenska kyrkan och Attention.
  • 10 september: Föreläsning klockan 18.00 i Sundborns kyrka. Föreläsningen heter Från hjälplöshet till möjlighet, och här kommer Kalle Grundelius tillsammans med sin pappa Jan dela sina erfarenheter kring när livet känns hopplöst. På plats finns även diakonen Emelie Kjelgren och kyrkomusikern Ann-Sofi Stål.

Utöver detta så arrangeras en ljusmanifestation på Stora torget av en privatperson den 10 september.

Digitala föreläsningar

Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att minska självmorden i Sverige. De vill få fler att göra mer för ett samhälle utan självmord. Varje år tar runt 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen.

Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Varje år tänder Suicide Zero lika många ljus som antalet personer som tog sitt liv föregående år. 2022 var det 1 569 självmord i Sverige.

Suicide Zero arrangerar dessutom kostnadsfria digitala föreläsningar under namnet Våga fråga. Här hittar du mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten har mycket information om psykisk hälsa, som du kan läsa mer om här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktiga kontaktuppgifter

Här hittar du information om du eller någon närstående har akuta psykiska problem och behöver hjälp.

Ring 112 vid akut behov av skydd eller stöd!

Akut psykiatrisk vuxenvård

Kontakta Psykiatriska akutmottagningen på telefonnummer 0225-49 44 00.

Akut psykiatrisk barn- och ungdomsvård på kvällstid, nätter och helger

Kontakta Barn- och ungdomspsykiatriska länsgemensamma enhet i Falun på telefonnummer 023-49 20 70.

Sjukvårdsrådgivningen

Sjukvårdsrådgivningen är öppet dygnet runt för råd och stöd på telefonnummer 1177.

Socialtjänsten

Socialtjänsten kan du ringa till under kontorstid för att få råd, stöd och hjälp. Ring genom växeln på telefonnummer 023-830 00.

Nationella hjälplinjen

För att få psykologisk hjälp i kris kan du kontakta Nationella hjälplinjen. Du kan ringa för egen del eller om du är orolig för någon i din närhet. Det går bra att ringa via telefon eller texttelefon. Telefontiden är måndag till söndag mellan 13:00 och 22:00 och telefonnummer är 020-22 00 60.

BRIS

Du som yngre än 18 år kan ringa, mejla eller chatta med BRIS. Du behöver inte säga vem du är. Den som svarar kan inte se vem du är och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt till BRIS. Vill du mejla eller chatta behöver du registrera dig.

Den som svarar lyssnar alltid på dig och tillsammans försöker ni hitta en bra lösning.

Barnens hjälptelefon har telefontid måndag till fredag mellan 10:00 och 21:00, förutom onsdag då det är stängt mellan 13:00 och 16:00. Lördag till söndag är hjälptelefonen öppen mellan 14:00 och 21:00. Telefonnumret är 116 111.

Sidan uppdaterad 2023-09-11