Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kvinna tom butik där lamporna blinkar.

MSB/Fotograf: Michael Fredman

Beredskapsveckan 2023, tema: Öva!

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den här gången är temat: Öva!.

Beredskapsveckan genomförs 25 september - 1 oktober 2023.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap så behöver många fler hushåll i Sverige generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. MSB tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det.

Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Därför behöver vi öva

MSB har valt temat Öva! för att:

  • Övning är effektivt när man vill gå från tanke till handling. Ett flertal kommuner använde exempelvis mat-temat under Beredskapsveckan 2022 till att framgångsrikt öva sin organisation att kunna leverera måltider till äldreboenden och skolor i ett läge utan el.
  • MSB ser ett växande engagemang hos nya generationer att vilja göra praktiska saker tillsammans med andra. Tillströmningen till frivilliga försvarsorganisationer, Scouterna och studieförbunden tyder på det.
  • Utbildning och övning ofta är avgörande faktorer för hur väl man hanterar en kris. Det gäller även privatpersoner.

Syntolkad version av filmen Sju dagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klarar du dig i sju dagar?

I övningen "Sju dagar", kan du utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd. Scenariot i den första delen utvecklas allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar du ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten.

I nästa del av utbildningen får du prova på att förbereda sig genom att packa en krislåda och ta del av en tydlig steg för steg-checklista.

Starta utmaningen sju dagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Beredskapsveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Broschyren om krisen och kriget kommer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förbered dig för en kris ,MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falu kommuns krisberedskap

Sidan uppdaterad 2023-09-26