Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

barn som dricker vatten ur ett glas

Hemberedskap: Vatten

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Nu pågår årets nationella Beredskapsvecka. Temat i år är Öva. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så behöver många fler hushåll i Sverige generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. MSB tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det.

Läs mer om årets Beredskapsvecka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vatten

Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Checklista för tillgång till vatten vid kris

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

  • Dunkar, gärna med tappkran
  • Flaskor
  • Hinkar med lock
  • PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)
  • Mineralvatten
  • Kokmöjlighet
    Källa: MSB

Bli meddelad via SMS vid vattenläcka

När det uppstår en läcka på det allmänna VA-nätet kan du se det bland Falu Energi och vattens driftstörningar. Där kan du följa händelseutvecklingen och få mer information om hur du ska agera.

Du kan också registrera dig här hos Falu Energi och Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., FEV, så får du ett sms när det uppstår en driftstörning som berör dig.

Mer information

Hot mot dricksvatten (falun.se)

Tillgång till vatten i kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (MSB)

Sidan uppdaterad 2023-09-27