Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Ben som dinglar över vatten

637 000 kronor till Falu kommun från Brottsförebyggande rådet

Falu kommun har – i hård konkurrens med ansökningar från landets kommuner - beviljats medel på sammanlagt 637 000 kronor för att stärka det kunskapsbaserade brottsförebyggande arbetet i kommunen under 2024.

182 kommuner har ansökt om ekonomiskt stöd till brottsförebyggande åtgärder från Brottsförebyggande rådet - BRÅ - och det har varit hög konkurrens om de 50 miljoner kronor som BRÅ har haft att fördela.

– Falun är en bra kommun att leva och bo i. Vi ser det som mycket viktigt att fortsätta att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet så att alla Falubor och besökare ska känna sig trygga och trivas i vår stad. Medlen som BRÅ nu beviljat oss blir ett bra tillskott till oss! Det säger Anders Lindh, moderat kommunalråd och ordförande för Faluns brottsförebyggande råd.

Här kan du läsa mer om BRÅs ekonomiska stöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1 juli 2023 trädde den Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft.

– I Falun har vi sedan länge mycket av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och samverkan på plats, men vi har också en del områden som vi behöver utveckla. Det handlar bland annat om att höja kunskapen om vad som har god effekt i arbetet, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg, som är BRÅ-samordnare på Falu kommun.

Så här kommer pengarna att fördelas

De 637 000 kronor som Falu kommun nu har fått i stöd, kommer fördelas så här:

  • 80 000 kronor som ska användas till kunskapshöjande utbildning för kommunen och samverkande aktörer i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
  • 10 000 kronor till kommunikation om vad som görs inom det brottsförebyggande området i Falun.
  • 547 000 kronor för att kunna implementera SSPF - Skola, socialtjänst, polis,
    fritid - i kommunen i enlighet med ansökan.

Faluns kommunfullmäktige har beslutat om att Falun ska införa samverkansmodellen SSPF. Ett Medborgarlöfte finns också mellan lokalpolisområde Falun och Falu kommun om att avsätta resurser för SSPF-samverkan. Falu kommuns barn- och utbildningsförvaltning har i dagarna rekryterat en SSPF-samordnare.

Det här är SSPF

SSPF - Skola, socialtjänst, polis, fritid - är en strukturerad samverkansform som används runt om i landet för att ge barn och unga, 12 till 20 år, som är på väg att eller som redan etablerat ett kriminellt beteende, missbruk eller som har radikaliserats in i våldsbejakande extremism, det bästa stödet utifrån sina respektive uppdrag.

För att vända en negativ utveckling är det av stor vikt att familjen också ges stöd och att stödet som ges så långt det är möjligt bygger på kunskap om metoder som fungerar och som Socialstyrelsen rekommenderar för målgruppen. Hela kommunen är tänkt som upptagningsområde.

Under 2024 har BRÅ beviljat Falu kommun 547 000 kronor för att komma i gång med detta viktiga arbete. Medlen har beviljats för att bekosta del av en projektledartjänst som ska kunna ge stöd till SSPF-samordnare under uppstartsåret.

Medel har också beviljats för att höja kunskapen om målgruppen, hur kartläggning, bedömning och uppföljning på individnivå ska kunna genomföras. Medlen ska också användas utbildning i metoder som Socialstyrelsen rekommenderar, bland annat FFT - Funktionell familjeterapi -, COPE - Community Parent Education - och KBT-baserade metoder för unga och medling vid brott/skolmedling.

Fördelning av SSPF-pengarna

När det gäller pengarna som för SSPF så ska de fördelas så här:

  • 250 000 kronor: Projektledare (del av tjänst) som stöd till SSPF-koordinatorn vid införandet.
  • 80 000 kronor: Utbildning för medverkande aktörer om målgruppen unga med normbrytande beteende: Vilka är de unga i målgruppen för Faluns SSPF? Hur väljer vi rätt insatser?
  • 15 000 kronor: Utbildning i kartläggning- och uppföljning på individnivå för medarbetare inom socialtjänsten, ADAD eller motsvarande.
  • 30 000 kronor: Utbildning i RePulse eller motsvarande KBT-baserad insats för unga för medarbetare i socialtjänstens öppenvård.
  • 50 000 kronor: Utbildning i FFT för medarbetare inom socialtjänstens öppenvård.
  • 100 000 kronor: Utbildning i COPE för medarbetare inom socialtjänstens öppenvård, för skolpersonal samt kommunens fältgrupp Ungdomsstödjarna.
  • 22 000 kronor: Utbildning i medling vid brott/skolmedling.

Vid årsskiftet ska en grundlig årsredovisning göras, och om pengar inte har använts eller använts på annat sätt än det de beviljats för, så ska Falu kommun betala tillbaka dessa till BRÅ.

Sidan uppdaterad 2024-02-15