Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

pojke som cyklar

Cykelstölder ökar i Falun – Lås fast din cykel i ramen

Nu uppmanar polisen tillsammans med Falu kommun och flera andra aktörer att man ska vara uppmärksam på hur man låser fast din cykel. Stölderna av cyklar har ökat markant de senaste åren och mörkertalet av cykelstölder är troligen dessutom stort i Falun.

Anmälningarna av stulna cyklar och elcyklar ökade kraftigt under förra året och antalet stulna cyklar och elcyklar fortsätter att öka i hög omfattning.

Falun utmärker sig i statistiken och ligger högre än både snittet för Dalarnas kommuner och hela landet vad gäller utsatthet för cykelstöld.

– Anledningen till att det ser ut så här tror vi beror på flera olika saker. Personer som behöver pengar till sitt narkotikamissbruk sticker ut bland de som misstänks för cykelstölder i Falun, säger Marcus Tengvall, kommunpolis i Falun.

Falun utmärker sig

Förra året, 2023 anmäldes 353 cyklar och elcyklar stulna i Falun. År 2022 var siffran också hög: 277, och år 2021 var siffran: 218.

Det är viktigt att man gör en polisanmälan när man har blivit av med sin cykel eller elcykel.

/Marcus Tengvall, kommunpolis

De områden som sticker ut mest i statistiken är Resecentrum där 98 cyklar och elcyklar anmäldes stulna förra året, och området i stadskärnan där 95 cyklar och elcyklar anmäldes stulna.

– Cyklar är även populärt stöldgods hos den organiserade brottsligheten som gärna söker sig till platser där de kan stjäla många cyklar på en och samma gång, till exempel vid Resecentrum. Cyklar och elcyklar som har ett högt värde stjäls ofta. Vi har därför satt upp en kameraövervakning där och hoppas att det ska minska risken för stöld, säger Marcus Tengvall.

Stort mörkertal

Det är som sagt framför allt i centrala Falun i stadskärnan, vid Resecentrum, Dalregementet och Falu lasarett som flest cykelstölder sker. Men även vid skolorna, högskolan och i bostadsområdena rapporteras många cykelstölder.

– Det är viktigt att man gör en polisanmälan när man har blivit av med sin cykel eller elcykel. Vi ser att många väljer att inte polisanmäla om de inte kan få ersättning från sin försäkring. Det gäller främst cyklar som på grund av ålder eller annat har ett värde som inte täcks av försäkringen, säger Marcus Tengvall.

Därför är mörkertalet troligen stort.

Åtgärder för att minska cykelstölder

Under förra året sattes en arbetsgrupp samman i Falun där representanter från polis, försäkringsbolag, Centrala Stadsrum, Falu-P, Kopparstaden och Falu kommun ingår. Arbetsgruppens uppgift är att genom flera olika sätt samverka för att minska cykelstölderna och öka medvetenheten hos allmänheten.

Det är viktigt att låsa fast sin cykel med godkänt lås i ramen, gärna på en plats där många har uppsikt.

/Ulrika Gustafsson-Lindberg, brottsförebyggande samordnare i Falu kommun

– Vi arbetar med att göra allmänheten mer medveten om problemet med cykelstölder och att det är viktigt att låsa fast sin cykel med godkänt lås i ramen, gärna på en plats där många har uppsikt, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, brottsförebyggande samordnare i Falu kommun.

Falu kommun samverkar nu tillsammans med flera andra aktörer för att försöka hitta möjligheter till någon form av bevakade cykelparkeringar alternativt cykelgarage.

– Polisen har också sedan några månader tillbaka kamerabevakning vid Knutpunkten och Holmtorget. Kamerabevakning kan enligt forskning bidra till att minska tillgreppsbrott till exempel av cyklar, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.

Så minskar du risken för cykelstöld

Det finns flera saker du kan tänka på för att göra det svårare för cykeltjuven. Här är kommunpolis Marcus Tengvalls tips:

  • Skaffa ett bra cykellås
  • Lås fast din cykel ordentligt i både ramen och hjulet i de cykelställ som är anpassade för det
  • Lås fast din cykel vid ett cykelställ som ligger väl synligt för passerande människor
  • Ta med batteriet till din elcykel, även om du lämnar den bara för en kort stund
  • Se över stöldskyddsmärkning av din cykel, det finns flera olika att välja bland till exempel dna-märkning och gps.
  • Fotografera din cykel och skriv ner ramnumret. Det är bra att ha vid en eventuell polisanmälan.
  • Polisanmäl! Om din cykel eller elcykel stjäls, anmäl det här: https://etjanster.polisen.se/eanmalan/stold Länk till annan webbplats. Det går bra att göra en polisanmälan digitalt.
  • Om du ser en pågående cykelstöld eller annat brott, ring 112.
Sidan uppdaterad 2024-04-29